Una nova trobada del món de la pedra seca i l’arquitectura tradicional, organitzada per Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT). I ja en van 12. Aquesta vegada, a Cadaqués. Un dels indrets del país on la pedra és protagonista.

4 dies d’activitats i 3 sessions intenses de comunicacions (unes 40) ben diverses on vam aprendre moltes coses i relacionar-nos amb molta gent al voltant de la pedra seca i l’arquitectura tradicional.

Vam constatar coses que ja sabíem. Hi ha molta gent i amb perspectives ben diverses, treballant i interessada per la recuperació del patrimoni i les tècniques de construcció tradicional com la pedra seca. Les dades de la wikipedra com sempre ho posen de manifest (35.000 construccions censades, 2500 barraques recuperades). I alhora, queda molta feina per fer. En l’àmbit de la formació, que és allò que ens pertoca, especialment. Sobre aquesta, la taula rodona dels margers de Catalunya, Mallorca i País Valencià, ens va donar a conèixer les diferents estratègies i propostes per avançar en la professionalització de l’ofici.

I vam aprendre un munt de coses. Des d’enriquir el nostre vocabulari al voltant de la pedra seca (rastells, clopers, cofes, embrocolar, albellons…) a conèixer l’aplicació de mètodes científics per la datació de les barraques (a partir de l’estudi del desenvolupament dels líquens de les pedres de la construcció). Des de conèixer múltiples exemples existents del control de l’aigua mitjançant la pedra seca (exemples ben antics que el canvi climàtic valora) a estudis tècnics per dimensionar els murs de contenció en terrasses agrícoles segons els pendents i el factor d’erosió de la terra del terreny.

Una trobada que va culminar amb el relleu d’Andorra com a propera seu de la trobada el 2025, i la presentació de la Setmana de la Pedra Seca 2023 que es portarà a terme del 24 de novembre al 3 de desembre. Ja hi ha un bon munt de propostes que fan pensar que finalment se superaran les 121 propostes que hi va haver el 2022. Entre aquestes n’hi podeu trobar de tota mena (rutes, xerrades, tallers de reconstrucció, cursos, visites, activitats artístiques).

Segur que en teniu una de ben a prop. Aprofiteu-ho.

Xavier Ventura

 

Uneix-te a la llista d'espera Us informarem quan obrim el nostre proper curs