Un any més, i ja en són 3, hem organitzat un taller obert de pedra seca a Bellver de Cerdanya.

En col·laboració amb l’Ajuntament de Bellver i el departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, hem fet aquest taller d’iniciació a la tècnica de la pedra seca, que hem complementat amb diverses xerrades. Aquestes van anar a càrrec d’en Roger Solé, Gremi de margers de Catalunya que va fer una exposició sobre les eines i el principi de la tècnica de la pedra seca i les seves possibilitats avui. En Ventura Altarriba, tècnic forestal, ens va parlar de les barraques de pastor a la Cerdanya. I finalment en Xavi Ventura, d’Orígens escola taller de bioconstrucció, va donar a conèixer les diverses iniciatives existents al país per la recuperació de la pedra seca.

El taller, que es va portar a terme el dissabte 5 d’agost dins el marc de la Fira d’arts i oficis de Bellver de la Cerdanya, s’orientava a conèixer els principis per a la construcció i manteniment de murs de pedra seca.

En aquest en Roger Solé ens va iniciar al maneig de les principals eines i al coneixement, selecció i disposició de les pedres, i sota les seves orientacions vam practicar la reconstrucció dels murs que delimiten el cementiri de Sant Serni de Coborriu. Indret magnífic del terme de Bellver de Cerdanya que amb aquesta iniciativa de taller s’està a poc a poc rehabilitant.

Vam tenir ocasió tant de practicar l’arrancada d’un mur a dues cares, el seu creixement i coronament, així com la recuperació d’un portell practicant la realització d’una cantonada.

Unes 25 persones es van animar a participar en el taller, creant un molt bon ambient d’aprenentatge i col·laboració, i generant a més molt d’interès en la molta gent que passa passejant i d’excursió per aquell preciós indret.

Un cop més una demostració que la recuperació de la pedra seca genera un gran interès.

Xavier Ventura

Uneix-te a la llista d'espera Us informarem quan obrim el nostre proper curs