A finals de novembre els mitjans es feien ressò del reconeixement, per part de la UNESCO, de la Pedra Seca com a patrimoni cultural de la humanitat .
Per ser més precisos el què l’UNESCO reconeixia com a element representatiu del Patrimoni Cultural Immaterial és l’art de la pedra seca: coneixements i tècniques.
Pels qui, com Orígens, som amants d’aquesta tècnica i patrimoni, és una bona notícia. Però cal no confondre’s. El què s’ha reconegut és una tècnica constructiva i uns coneixements sobre el fet cultural de la Pedra Seca, i no el patrimoni material existent.
Per fer-ho fàcil: els murs i les cabanes ben abundants a certes zones del país, es poden seguir enfonsant, sense que la Unesco hi tingui res a dir. El què es protegeix són els coneixements a l’entorn de la Pedra Seca i la tècnica o tècniques constructives que la fan possible. I d’això n’hem de fer bona notícia treballant per difondre aquest conjunt de coneixements que valoritzin socialment aquest patrimoni. Una valorització que al capdavall és la única estratègia viable per conservar un patrimoni tan extens.
Els qui treballen quotidianament per aquesta valorització ja comencen a fer-se veure, com es va poder comprovar en les jornades La pedra seca com a motor de desenvolupament econòmic i social organitzades a Figueres el 28 i 29 de setembre. Organitzades per l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC)  i en les que van participar tot tipus d’agents interessat en la promoció del interès per la Pedra Seca.
Administracions locals, agents de desenvolupament rural, empreses vinícoles i turístiques, experts diversos i formadors de Pedra Seca es van trobar en el marc d’aquestes jornades en les que Orígens vam participar com a promotors tant de la promoció del coneixement a l’entorn de la Pedra Seca com a entitat que ofereix formació en la tècnica constructiva.
Aquesta declaració, la participació en la jornada i l’oportunitat d’augmentar el treball en xarxa, així com l’èxit de la darrera edició del curs de Pedra Seca que vam fer el mes de novembre, ens animen a seguir treballant per tal que cada cop més gent valori aquest patrimoni.
I més gent vulgui aprendre les tècniques de com protegir-lo, restaurar-lo, conservar-lo. Pedra a pedra.

Uneix-te a la llista d'espera Us informarem quan obrim el nostre proper curs