A Orígens no dosifiquem, t’ho donem tot a cada curs. Aquesta edició del curs de volta catalana i a pesar de la seva avançada edat, hem tingut la fortuna de comptar amb un mestre de mestres, en Ramon Guarda, gran paleta i docent, constantment preocupat per la transmissió de l’ofici, ha produït innumerables vídeos al youtube sobre aquesta bonica professió. Els participants han pogut fer amb les seves mans, i per tant entendre profundament, una volta de mocador, una volta de canó i una cúpula esfèrica.

A més de comptar amb les nutritives ponències de l’Oriol Palou, arquitecte, consultor d’estructures i membre fundador de Sustenta i de l’Oriol Roselló, arquitecte membre de CATS i fundador de Bangolo, el curs va comptar amb una experiència única que demostra el compromís de l’Escola Orígens per l’anàlisi i la investigació dels sistemes constructius tradicionals i de bioconstrucció.

Es tracta d’una prova de càrrega dirigida per l’Oriol Palou, a qui agraïm moltíssim la seva entrega i professionalitat, sobre la primera rosca d’una escala de volta rampant. La vam realitzar al llarg del curs i dins les instal·lacions del Gremi de Constructors de Mataró.

Es tracta d’una volta rampant d’un sol full de maó perforat de 25 mm de gruix, amb una llum de 148 cm, fletxa màxima de 90 cm, i una alçada de 80 cm en el recolzament superior, recolzada en el seu extrem inferior a terra, amb una sèrie de claus que en coaccionen el desplaçament, en el lateral superior en una paret de maó calat de 15 cm amb un contrafort de 30 cm, en el lateral interior en una llengüeta de ciment natural, i amb el quart lateral lliure.

La càrrega s’ha realitzat amb els següents elements:

Així, es conclou que el mecanisme de trencament és la formació de vàries ròtules en la zona on hi ha la càrrega, per excés de càrrega que provoca un tallant excessiu localitzat en la fàbrica.

Dit d’una altra manera, una càrrega concentrada que la volta localment no pot suportar, origina les ròtules que generen un mecanisme de col·lapse.

Podreu accedir a l’informe complet amb les mesures de les deformacions i valoracions finals clicant aquí

Per acabar-ho d’adobar, a continuació us deixem amb el vídeo d’aquest esdeveniment tècnic-constructiu:

Marc Binefa i Vilà