Introducció

 

Des de l’any 2002, de manera bianual es realitzen i posteriorment s’editen els resultats de la Trobada d’estudi per a la preservació del patrimoni de la pedra seca, motiu pel qual aquestes jornades s’han convertit en una eina fonamental per a la difusió, l’estudi, el coneixement i l’intercanvi d’idees fent possible el contacte geogràfic i cultural de persones i col·lectius del nostre territori interessats en aquesta manera de construir.

Les Trobades d’estudi per a la preservació de la pedra seca als Països Catalans tenen una periodicitat bianual i des de l’any 2002 s’han realitzat en diferents indrets del territoris de parla catalana.

  1. Manresa (Bages), 2002
  2. Torroella de Montgrí (Baix Empordà), 23 i 24 d’octubre de 2004
  3. Barcelona (Barcelonès), 22 i 23 d’octubre de 2005
  4. Sitges (Garraf), del 19 al 21 d’octubre de 2007
  5. Palma (Mallorca), del 23 al 25 d’octubre de 2009
  6. Vilafranca (els Ports), del 21 al 23 d’octubre de 2011
  7. Les Preses (Garrotxa), del 17 al 19 de maig de 2013
  8. Calaceït (Matarranya), del 15 al 17 de maig de 2015
  9. Mura, Talamanca i el Pont de Vilomara i Rocafort (Bages), del 20 al 22 de 2017
  10. El Pinós (Baix Vinalopó), del 19 al 21 d’octubre de 2019

Al llarg d’aquests anys, la Coordinadora d’Entitats de la Pedra Seca, reconvertida en APSAT-Associació perla Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional, ha estat un enèrgic instrument que ha donat continuïtat i ha dinamitzat la celebració d’aquestes trobades, al voltant de la pedra seca, que des del 2018 es troba dins la Llista Representativa de Patrimoni Immaterial de la UNESCO. En aquesta edició també s’incorpora a l’estudi de la pedra seca la recerca i la difusió de la resta de tècniques constructives de l’arquitectura tradicional.

Aquesta edició, juntament amb l’APSAT, l’organitza l’Institut Ramon Muntaner, que treballa i col·labora amb més de quatre-cents centres d’estudis dels territoris de parla catalana. Hi ha un nombre important de centres d’estudis que s’han dedicat aquests darrers anys a la recerca i difusió d’aquest patrimoni, i aquesta jornada servirà per donar visibilitat a tota la recerca que s’ha fet en els àmbits local i comarcal.

La Trobada té lloc a Móra la Nova, a la Ribera d’Ebre, on té la seva seu física l’Institut Ramon Muntaner, però també es visitaran diverses localitats de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta per visibilitzar la tasca que entitats i institucions locals estan fent per salvaguardar i posar en valor la pedra seca a les Terres de l’Ebre.

Objectius
  • Donar continuïtat a aquest tipus de trobades.
  • Relacionar, conèixer, promocionar, divulgar i intercanviar coneixements, experiències, investigacions i treballs relacionats amb la pedra seca i l’arquitectura tradicional dels territoris de parla catalana, tant des del punt de vista paisatgístic com constructiu i etnològic.
  • Conservar i donar a conèixer aquest tipus de patrimoni, tant material com immaterial, i també la seva projecció —construcció, evolució, divulgació— cap al futur, consolidant-ne l’ús i la pervivència, així com l’adaptació a noves necessitats que puguin donar-se.
  • Revaloritzar el patrimoni material i immaterial relacionat amb la pedra seca.
  • Potenciar la recuperació i l’ensenyament de l’ofici i la tècnica constructiva.
  • Impulsar noves accions perquè la pedra seca continuï estant present en les generacions futures.
  • Conèixer noves formes de gestió després de la declaració de la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
  • Promoure espais de trobada i intercanvi de coneixements relacionats amb el patrimoni de la pedra seca i de l’arquitectura tradicional.
A qui va dirigida
  • A estudiosos, científics i comunitat universitària que treballin en projectes de recerca, tinguin com a camp d’acció les construccions de pedra seca i vulguin comunicar o divulgar les seves dades.
  • A membres de centres d’estudis locals i comarcals que cataloguen o divulguen el patrimoni de la pedra seca.
  • A tècnics i gestors d’espais culturals i naturals que tinguin objectius de conservació del patrimoni cultural i natural en construccions de ped.
Programa

Divendres 5 de novembre de 2021
16.00 Recepció
16.30 Inauguració
17.00 Ponència Àmbit 1: Patrimoni: catalogació, paisatge, conservació i llengua: “Valoració dels 10 anys de la Wikipedra, resultats i reptes” a càrrec de Ramon Artigas (Drac Verd, APSAT); Joan Maria Vives (APSAT) i Jordi Grau (Observatori del Paisatge de Catalunya)
17.30 Comunicacions Àmbit 1
20.30 Tancament Jornada
22.00 Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic de Catalunya: Mostra d’audiovisuals de pedra seca

Dissabte 6 de novembre de 2021
9.30 Àmbit 2: Educació formal i no formal. Taula Rodona sobre restauració i aprenentatge, amb la participació de: Roger Solé (Associació Gremi dels Margers de Catalunya); Miquel Pedrós (Amics de l’Arquitectura Popular) i Joan Roura (Grup barracaire de Castellar del Vallès). Modera: Ferran Bergonyó (Escola Orígens)
10.00 Pausa Cafè
10.30 Comunicacions Àmbit 2
11.00 Visita Forns d’Oli de Ginebre de Riba-roja
14. 00 Dinar a Riba-roja
15.30 Visita als anjubs de la Torre de l’Espanyol
18.00 Visita exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”
19.00 Ponència Àmbit 3: Arquitectura tradicional. Bones pràctiques d’intervenció; “Aprendre de l’arquitectura anònima de les Gavarres” a càrrec d’Oriol Granyer, (Consorci de les Gavarres); Olga Muñoz; Anna Teixidor i Maribel Fuertes (Associació GRETA)
19.30 Comunicacions Àmbit 3
20.20 Tancament de la Jornada
22.00 Concert de Txalaparta

Diumenge 7 de novembre de 2021
10.30 Activitats adreçades a públic infantil
11.00 Cloenda de la Trobada i presentació de l’exposició de la pedra seca a Perpinyà
11.15 Taula rodona margers, amb la participació de: Gatano Blanch Gironès (La Fatarella); Albert Gavaldà (Tarragona); Lluc Mir (Mallorca) i Ivana Ponsoda (València). Modera: Roger Solé (Associació Gremi dels Margers de Catalunya)
12.00 Presentació de la XII Trobada
12.15 Sortida a la Fatarella. Visita a la Fundació el Solà
14.00 Cloenda

Uneix-te a la llista d'espera Us informarem quan obrim el nostre proper curs