Taller Tècniques Constructives amb Terra i Revestiments d’Argila (6a Edició)

· Del 10 al 13 de novembre de 2022 ·

El taller Tècniques Constructives amb Terra i Revestiments d’Argila dóna a conèixer les propietats de la terra com a material constructiu i les tècniques constructives en què s’utilitza. Treballarem les tècniques per construir estructures (tovots, cob, tapial, BTC) i la seva aplicació com a material de revestiments (morters d’argila i palla) amb diversos acabats.

Sobre el curs

La terra és el material més abundant a l’escorça terrestre. Si bé no totes les terres són aptes per construir, la majoria, buscant la tècnica més adient i una atenció als seus components, ho són. Això fa que la terra crua sigui, segurament el material més sostenible amb què es pot construir. Cal molt poca energia afegida per ser utilitzada, especialment si s’extreu del mateix terreny. A més és totalment reciclable i biocompatible (no genera contaminacions ambientals que ens afectin). Té una gran capacitat d’aïllament tan acústic, tèrmicament té molta inèrcia i, al ser un material inert, no pateix patologies. És un material transpirable que contribueix a la salut en l’edificació.

La Terra doncs és un dels més antics materials constructius usats per la humanitat, no només per fer edificis senzills, sinó també grans edificis (l’Alhambra, mesquites de Mali…), però alhora té característiques que la fan un dels materials més adequats pels requisits de la construcció sostenible que demana el futur.

Amb la col·laboració de:

Tota la informació

Objectius generals del curs
  • Conèixer les propietats de la terra com a material construcció.
  • Aprendre sobre la composició dels morters de terra adequats per a cada finalitat.
  • Conèixer les diferents tècniques constructives amb terra crua.
  • Aprendre a utilitzar morters d’argila com a material de revestiment i les seves possibilitats.
Informació general

Nota: El programa detallat dels horaris i les activitats a realitzar el facilitarem als participants el primer dia de curs.
A tots els participants que assoleixin un 80% d’assistència a la formació se’ls lliurarà un Certificat d’Aprofitament.

L’organització del taller no es fa càrrec de la manutenció, simplement ofereix el servei.

Àpats: S’ofereix la possibilitat, voluntària, d’un càtering d’esmorzar i dinar (20€), facilitat en el mateix espai on es desenvolupa el taller. Caldrà concretar l’interès en el servei la setmana anterior a l’inici del taller ja que és un servei exterior a l’organització del taller que cal encarregar.

Pernoctació: En el poble de la Pera i voltants hi ha diverses opcions d’allotjament. Contacteu amb l’organització si hi esteu interessats. L’espai on es realitza el servei pot permetre la pernoctació d’alguna furgoneta (nombre limitat).

Cafeta: Durant les jornades hi ha servei de cafeteria, infusions, pica-pica etc. obert als participants.

Dates

Del 10 al 13 de novembre de 2022. (30h)

Programa

Teoria: Composició de les terres: graves, sorres, llims i argiles. Tècniques constructives amb terra crua: toves, BTCtapial, cob, requisits, propietats, avantatges i inconvenients de cada tècnica. Les propietats de la terra: avantatges i inconvenients com a material constructiu. Possibilitats de la terra en els requisits de la construcció contemporània. Propietats i requisits de l’argila com a material d’acabats. Revestiments amb argila. Tipus de capes: característiques i requisits. Tipus i tècniques d’acabats amb argila. Maquinària, eines i utillatges per a la construcció amb terra.

Pràctica: Anàlisi de terres. Fabricació de morters de terra per les diferents necessitats constructives, de tovots i de BTC. Construcció amb tovots, amb tapial i amb cob. Pràctiques amb capes base i segones capes de revestiment d’argila. Diversos tipus d’acabats amb argila.

Programa Taller TERRA

Formadors
Oriol Balliu Bioconstructor amb terra i revestiments naturals. Membre fundador de Rocamare.
Jesus Ramírez Arquitecte tècnic especialista en construcció amb terra. Projecte Germen_ARQT
Jordi Traiter, Gerent i distribuïdor d’Argiles Colades. Comercialització d’argiles i derivats per a la ceràmica i la construcció.
Issac Miró, Bioconstructor especialitzat en revestiments naturals
Xavi Ventura Educador social, membre formador d’Orígens.
amb el suport de l’Equip de talleristes i formadors de l’Escola Orígens.
Participants

De 10 a 15 persones. Professionals i tècnics del món de la construcció, persones amb vocació d’autoconstrucció, interessats en descobrir les possibilitats del món de la terra en la construcció. El curs no requereix una formació prèvia.

Material proporcionat per l'alumne

Roba còmode, paper i llapis.
Eines: llana, paleta, paletí i remolinador (recomanable).
Llapis, paper i eines pròpies (opcional).

Material proporcionat per l'escola

Diversos materials i eines per a la construcció.
Documentació informativa i apunts digitalitzats.

Preus

Preu General:  385€
Preu descompte alumne Escola Orígens*:  308€

Els/les participants que s’inscriguin i realitzin la paga i senyal de la matrícula, abans del 10 d’octubre de 2022, gaudiran d’una bonificació del 10% sobre el preu general del taller
* La reserva de plaça queda garantida mitjançant el pagament de la matrícula (50% preu general del curs o taller). El 50% restant de l’import s´haurà de completar abans de l’inici del curs per transferència bancària o el primer dia del curs, en cas de pagar en efectiu. (L’escola no disposa de TPV).
* El descompte alumne de l’escola Orígens s’aplicarà aquells alumnes que han fet algun curs organitzat per l’escola Orígens.
* Els descomptes no són acumulables.
* Els preus indicats estan exempts d’IVA. Les activitats formatives d’acord el que estableix l’article 20 de la Llei de l’Impost sobre el Valor Afegit (Llei 37/1992), queden exemptes d’aquest impost.

Cancel·lacions:
Les anul·lacions comunicades les dues setmanes abans de l’inici del curs/ taller comportaran la pèrdua de la matrícula.
En cas que s’hagi iniciat el curs/ taller, la pèrdua del 100 % de l’import del curs.

Lloc

La Pera, Baix Empordà. Naus Pura Terra

Descàrregues

[addtoany]

Inscriu-te al curs!

[everest_form id=”3934″]

 

Uneix-te a la llista d'espera Us informarem quan obrim el nostre proper curs