Taller Entramats Vegetals Canya i vímet (7a Edició)

“Especialització en construcció de tanques vives i seques”

· Del 24 al 26 de març de 2023 ·

En el taller s’estudiarà i s’aplicarà l’ús de la canya (Arundo Donax) i el vímet (Salix) principalment, comprovant les seves propietats i limitacions físiques a partir de l’aplicació pràctica en estructures en cada un d’aquests materials i en les possibles aplicacions en l’arquitectura actual.

Tota la informació

Introducció

Considerant que diversos éssers vius construeixen refugis de fulles, herbes i fibres naturals, aquests materials són possiblement els primers materials de la construcció fets servir pel gènere humà, quan les coves i altres refugis naturals no estaven disponibles.

En l’ús d’entramats vegetals per a la construcció podem diferenciar entre sistemes vius i sistemes en sec. En l’arquitectura tradicional sempre ha esdevingut un recurs natural amb diverses aplicacions pràctiques amb funcions d’ombreig, d’estètica i d’absorció acústica.
El taller “Entramats vegetals. Canya i Vímet. Especialització en construcció de tanques vives i seques” s’estudiarà i s’aplicarà l’ús de la canya (Arundo Donax) i el vímet (Salix) principalment, comprovant les seves propietats i limitacions físiques a partir de l’aplicació pràctica en estructures en cada un d’aquests materials i en les possibles aplicacions en l’arquitectura actual. Treballarem des de tècniques ancestrals com el panell prefabricat de canyes, el cosit de canyes o la tanca de vímet fins a metodologies més actuals com per exemple el vímet viu, l’esbotxat, les cortines, etc. Ens acostarem a l’hàbitat on viuen els materials i coneixerem com recol·lectar-los i com mantenir-los o controlar-los per a treure’n una matèria prima adequada per a la construcció.

Un taller on la reiteració de l’element primari genera el resultat final.

Objectius generals del curs

• Coneixement de les possibilitats i límits d’aplicació d’entramats vegetals en l’arquitectura. Múltiples aplicacions i característiques.
• Breu recorregut de l’aplicació d’entramats vegetals en l’arquitectura i coneixements que han integrat entramats vegetals en projectes funcionals recents.
• Transmissió dels coneixements pràctics necessaris per a la construcció d’una tanca i d’una cabana amb vímets vius amb diferents tècniques i explicació del sistema de reg i de poda.
• Practicar diferents tipus d’entramats de canya i de vímet per al seu ús en l’arquitectura, tant tradicionals com contemporanis.
• Conèixer el recurs en el seu hàbitat. Aprendre i aplicar com, quan i on recol·lectar la canya i el vímet i com cuidar un canyissar i les vimeteres.

Objectius particulars

Des de jardiners fins a professionals del món del disseny d’interiors passant per arquitectes i tècnics de la construcció.

Informació general

L’organització del curs no es fa càrrec de la manutenció, simplement ofereix el servei.

La totalitat de la formació es realitzarà a MAS FRANCH a Sant Feliu de Pallerols.
Mas Franch es farà càrrec dels àpats i la pernoctació. Caldrà avisar amb un mínim d’una setmana d’antel·lació a:
masfranchmf@gmail.com o al 632296096 (Bego).

Àpats: Pels esmorzars i sopars es facilitarà un espai autogestionat amb nevera,microones i cuina. El dinar serà opcional a un cost de 12€/àpat.
Pernoctació: Tindrà un cost de 15 €/nit tant en lliteres com amb furgoneta o similar (llençols o sacs a càrrec de l’alumnat). Per altres opcions podeu consultar el web de l’Ajuntament de Les Planes d’Hostoles o la de Sant Feliu de Pallerols.
Cafeta: Durant les jornades a l’Escola hi ha servei gratuït de cafeteria, infusions, pica-pica etc. obert als participants.

 

Dates

Del 24 al 26 de març de 2023

Programa

Teoria: Visió històrica i actual de l’aplicació d’entramats vegetals en l’arquitectura. Tipus de materials d’unions i lligats. Resistència, elasticitat i durabilitat dels diferents materials entramables. Punts forts, punts febles.

Pràctica: Realització d’una tanca de vímet viu amb diferents tècniques. Utilització del vímet sec amb diferents tipus de tanques, cortines i esquelets d’envans. Construcció d’envà tradicional i contemporani a partir de canyes esberlades. Es realitzarà la recollida, preparació i esberlat de la canya i el vímet d’origen local. És practicaran diferents tècniques de nuat i d’entramat sobre les estructures anteriors i la seva compatibilitat amb fonamentacions.

Formadors

Marta Arnal: Membre del Col·lectiu Investigació Canyera del col·lectiu d’arquitectes VOLTES; investigadores i aplicadores.
Daniel Iglesias Díaz: Cisteller professional i botànic i membre de Cal Cabasset.
Manel i Jordi Sales: Tercera i quarta generació de canyissers tradicionals.
Joan Farré Oliver: Mestre artesà cisteller. Membre fundador de Pontdequeros.com. Cultivador de Vímets i vares de salze.
Cristian Real Cervigón: Cisteller professional. Membre fundador de SalixArt.

Participants

Nombre d’alumnes: De 10 a 15 participants.

Material proporcionat per l'alumne

Roba còmode i per embrutar.
Botes de seguretat o rígides.
 Paper i llapis.
Eines susceptibles a ser analitzades o utilitzades pel taller (peladors, podalls, serres, etc.)* (aquest material no és necessari pel desenvolupament del taller)

Material proporcionat per l'escola

EPIs (Equips de Protecció Individual) ulleres i guants, eines manuals de tall per a realitzar les pràctiques. 
Documentació informativa i apunts digitalitzats.

Preus

Preu General:  310€
Preu descompte alumne Escola Orígens*:  250€

* Els/les participants que s’inscriguin i realitzin la paga i senyal de la matrícula, abans del 24 de febrer de 2023, gaudiran d’una bonificació del 10% sobre el preu general del taller.
La reserva de plaça queda garantida mitjançant el pagament de la matrícula (50% preu general del curs o taller). El 50% restant de l’import s´haurà de completar abans de l’inici del curs per transferència bancària o el primer dia del curs, en cas de pagar en efectiu. (L’escola no disposa de TPV).
* El descompte corresponent a l’alumne de l’escola Orígens s’aplicarà aquells alumnes que han fet algun curs organitzat per l’escola Orígens.
* Els descomptes no són acumulables.

* Els preus indicats estan exempts d’IVA. Les activitats formatives d’acord el que estableix l’article 20 de la Llei de l’Impost sobre el Valor Afegit (Llei 37/1992), queden exemptes d’aquest impost.

Cancel·lacions:
* Les anul·lacions comunicades les dues setmanes abans de l’inici del curs/ taller comportaran la pèrdua de la matrícula.
* En cas que s’hagi iniciat el curs/ taller, comportarà la pèrdua del 100 % de l’import del curs.

Lloc

Divendres
ESCOLA ORÍGENS
C/ La Roureda, 5-7
17172 Les Planes d’Hostoles (Girona)

Dissabte i Diumenge
MAS FRANCH
Veinat de Sant Miquel de Pineda, 8
17174 Sant Feliu de Pallerols, Girona

Descàrregues

[addtoany]

Inscriu-te al curs!

[everest_form id=”3941″]

Uneix-te a la llista d'espera Us informarem quan obrim el nostre proper curs