Curs de Silvicultura i Encaixos Estructurals de Fusta (10a Edició)

· Del 26 al 30 de gener de 2022 ·

Coneix la visió global del procés de la fusta, partint de l’arbre viu per acabar amb l’obtenció de llates, bigues o cabirons per a la construcció.

Sobre el Curs

En aquest curs coneixerem el procés de gestió i aprofitament forestal passant per l’extracció, el transport, el conformat i l’assecatge de la fusta per a un posterior ús en la construcció. Aprendrem a talar un arbre degudament i com procedir posteriorment per retirar l’escorça i transportar-lo al lloc d’assecatge.

Aprendrem com utilitzar les eines amb les quals treballen tant llenyataires com fusters, i com esmolar-les i cuidar-les. També treballarem els tipus d’unions de fusta més utilitzats al llarg de la història, que tornen a tenir molt protagonisme en la rehabilitació i l’arquitectura actual.

Realitzarem una estructura porticada amb coberta a una aigua, amb fusta massissa de castanyer del Montseny mitjançant la tècnica “timber frame“: encaixos tradicionals sense cap mena de cargolaria, platines o elements metàl·lics auxiliars. Una tècnica que permet crear estructures sòlides, molt resistents a tota classe d’esforços i enormement resilient en basar-se únicament en l’ús d’eines analògiques i fusta irregular.

Tota la informació

Objectius generals del curs

Donar a conèixer la visió global del procés de la fusta, partint de l’arbre viu per acabar amb l’obtenció de diferents elements necessaris per a la construcció.
Conèixer els tipus d’encaixos de fusta més habituals i saber aplicar-los en funció dels requisits de l’estructura.
Aprendre a treballar amb la fusta estructural, tot aprenent conceptes essencials de disseny i de muntatge.
Saber organitzar-se els treballs de fusteria amb la bona elecció dels espais i la cura de les eines disponibles.

Informació general

Nota: El programa detallat dels horaris i les activitats a realitzar el facilitarem als participants el primer dia de curs.
A tots els participants que assoleixin un 80% d’assistència a la formació se’ls lliurarà un Certificat d’Aprofitament.

L’organització del curs no es fa càrrec de la manutenció, simplement ofereix el servei.

Àpats: Al començar la jornada es proposarà als participants un dels restaurants del poble, menú amb preu especial per a l’escola Orígens. Sempre essent opcional i voluntari per a cadascú.
Pernoctació: Per a optar a les diverses opcions podeu consultar el web de l’Ajuntament de Les Planes d’Hostoles.
Cafeta: Durant les jornades a l’Escola hi ha servei de cafeteria, infusions, pica-pica obert als participants.

Dates

Del 26 al 30 de gener de 2022. (40h)

Programa

 

Teoria: Silvicultura; arbres dominants, arbres dominats, espècies autòctones, relació entre les diferents espècies vegetals. Plans de gestió i aprofitament del bosc. Recursos naturals. La fusta local per a la construcció. Eines de l’ofici de fuster. Introducció a la fusteria d’armar. Tipus d’encaixos utilitzats i particularitats de la fusta. Unions, entroncaments i acoblaments. Mètodes i eines de disseny estructural i marc normatiu. Tipologies de forjats i cobertes i criteris per a un bon disseny. Mètodes de traçat.

Pràctica: Estudi i observació dels recursos forestals. Criteris d’elecció de la matèria primera. Tècniques de treball previ: desbrossar i preparar entorn. Tallar arbres: tècniques de tall bàsiques. Procés de selecció i extracció. Transport i manipulació, enginys i útils. Serrar la fusta: tècniques per a optimitzar-ne la qualitat i l’aprofitament. Conformat de la fusta. assecatge: tècniques de disposició i protecció de la fusta. Procés constructiu. Construcció sistemes estructurals a partir d’encaixos de fusta. Unions i assemblatges. Pòrtics com a elements modulars. Unions de nusos estructurals. Muntatge d’estructures amb fusta massissa.

Formadors

Andreu Modeas, fuster, silvicultor i membre fundador d’ARBOREAL.
Max Rutgers,fuster d’estructures, maître Compagnon du Devoir, declarats patrimoni immaterial de la humanitat per l’ús i la recuperació de tècniques tradicionals al voltant d’Europa. Membre fundador de MAX MADERA.
Pau Nieto, dissenyador i constructor estructures de fusta massissa de km 0 amb el sistema timber framing. Gestor integral finca El Polell al massís del Montseny. Fundador de FUSTAECO.
Ferran Bergonyó, aparellador i membre fundador d’Orígens, Escola Taller de Bioconstrucció.

Amb la col·laboració i participació de: GREMI DE LA FUSTA I MOBLE, Fusteries locals i de l’Equip de talleristes i formadors d’ORÍGENS, Escola Taller de Bioconstrucció.

Participants

12 a 14 participants.
Persones interessades en l’ofici de la fusta a escala pràctica i tècnica. Tothom interessat a conèixer les tasques més importants de l’extracció, preparat i conformat de la fusta per a estructures. Estudiants, fusters i professionals de la construcció.

Material proporcionat per l'alumne

Roba còmode i per embrutar.
Botes de seguretat o rígides.
Maceta i enformador (de 20-25mm o superior) (Recomanable).
Paper i llapis.

Material proporcionat per l'escola

EPIs (Equips de Protecció Individual) ulleres i guants, eines manuals de tall i de conformat de la fusta per a realitzar les pràctiques.
Documentació informativa i apunts digitalitzats.

Preus

Preu General: 490 €
Preu descompte alumne Escola Orígens*: 392 €

* Els/les participants que s’inscriguin i realitzin la paga i senyal de la matrícula, abans del 26 de novembre de 2021, gaudiran d’una bonificació del 10% sobre el preu general del curs.
* La reserva de plaça queda garantida mitjançant el pagament de la matrícula (50% preu general del curs o taller). El 50% restant de l’import s´haurà de completar abans de l’inici del curs per transferència bancària o el primer dia del curs, en cas de pagar en efectiu. (L’escola no disposa de TPV).
* El descompte alumne de l’escola Orígens s’aplicarà aquells alumnes que han fet algun curs organitzat per l’escola Orígens a excepció del tast de Bioconstrucció.
* Els descomptes no són acumulables.

* Els preus indicats estan exempts d’IVA. Les activitats formatives d’acord el que estableix l’article 20 de la Llei de l’Impost sobre el Valor Afegit (Llei 37/1992), queden exemptes d’aquest impost.

Cancel·lacions:
* En el cas que per les restriccions que comporta la situació sanitària de pandèmia Covid-19, el curs no es pogués dur a terme en el calendari previst, es reintegraran els pagaments efectuats.
* Les anul·lacions comunicades les dues setmanes abans de l’inici del curs/ taller comportaran la pèrdua de la matrícula.
* En cas que s’hagi iniciat el curs/ taller, comportarà la pèrdua del 100 % de l’import del curs.

Lloc

ORÍGENS Escola Taller de Bioconstrucció
C/ La Roureda, 5-7.
17172. Les Planes d’Hostoles (Girona)

Descàrregues

[addtoany]

Inscriu-te al curs!

[everest_form id=”3198″]

Uneix-te a la llista d'espera Us informarem quan obrim el nostre proper curs