Taller de Bioconstrucció aplicada al lleure (3a Edició)

· Del 15 al 17 d’abril de 2022 ·

Treballes amb infants i estàs cansada de fer sempre els mateixos jocs? En l’esplai o cau vols fer dinàmiques relacionades amb la naturalesa i la construcció, però no tens recursos? Vols dissenyar el pati de l’escola de forma cooperativa amb els més petits i no saps per on començar? T’agradaria oferir un contingut diferent i més especialitzat als casals que organitzes? Tens fills i t’agradaria construir conjuntament les cabanyes de casa vostra? Si és així, aquest és el teu taller!

Sobre el taller

El taller de Bioconstrucció aplicada al lleure, se centra en el coneixement de diferents tipus de materials naturals, les seves característiques (durabilitat, elasticitat, resistència.) i en les possibles aplicacions en les activitats de lleure per a infants i joves. Es valoraran aquests materials i es relacionaran amb activitats i objectius. S’estudiarà i s’aplicarà l’ús de la canya, l’avellaner, l’argila, la pedra i la palla, comprovant les seves propietats i limitacions físiques a partir de l’aplicació pràctica.

Valorarem els riscos de l’activitat i aprendrem mesures preventives; com poden ser els EPI més adequats en cada cas.

Tota la informació

Objectius generals del curs
 1. Assolir coneixements bàsics en bioconstrucció i la seva aplicació en el lleure, a través de tallers i dinàmiques.
 2. Aprendre els coneixements teòrics i pràctics necessaris per a la construcció d’una estructura autoportant (cabana) amb entramats vegetals
 3. Adquirir recursos constructius amb diversos materials per a la realització d’activitats i tallers
Informació general

Nota: El programa detallat dels horaris i les activitats a realitzar el facilitarem als participants el primer dia de curs.
A tots els participants que assoleixin un 80% d’assistència a la formació se’ls lliurarà un Certificat d’Aprofitament.

L’organització del curs no es fa càrrec de la manutenció, simplement ofereix el servei.

El punt de trobada serà l’escola Orígens, però el taller es porta a terme en un mas aïllat de la Vall de Cogolls, a uns 5 km del nucli urbà on s’accedeix per pista de muntanya de difícil accés (https://goo.gl/maps/mLpnnGqYsRGKw15S6).
Des de l’organització s’ofereix la possibilitat de pernoctar en furgoneta o a la mateixa finca.
També s’organitzarà l’espai per una cuina de campanya a disposició dels participants que funcionarà amb autogestió. L’ús d’aquests serveis és voluntari.
Àpats: Dissabte i diumenge s’oferirà un dinar vegetarià a 7 €. Sempre essent opcional i voluntari de cadascú. Per la resta dels àpats compteu portar la vostra manutenció (per compartir o no), tenint en compte que no teniu fàcil accés a comprar des d’allà.
Pernoctació: S’ofereix la possibilitat de pernoctació a la mateixa finca, es facilitarà una part del Mas, que disposa de cuina, wc, dutxa, estufa i habitació. Telèfon de contacte Bàrbara 696 707 649 (No Whatsapp). Per a optar a les diverses opcions també podeu consultar el web de l’Ajuntament de Les Planes d’Hostoles.
Cafeta: Durant les jornades a l’Escola hi ha servei de cafeteria, infusions, pica-pica etc. obert als participants.

Dates

Del 15 al 17 d’abril de 2022 (18h)

Programa

Teoria:

 • Recursos materials locals: Conèixer la ubicació d’aquests, com i quan es recol·lecten.
 • Resistència, elasticitat i durabilitat dels diferents materials entramables. Punts forts, punts febles.
 • Materials interessants per a treballar amb infants i joves: els entramats vegetals, l’argila i la pedra seca.
 • Planificació i programació d’activitats en bioconstrucció. Recursos organitzatius.

Pràctica:

 • Realització d’una cúpula (estructura lleugera autoportant) amb avellaner. Es realitzarà la recollida i preparació de les vares, d’origen local, i es construirà l’estructura.
 • Realització d’un banc de toves. Es treballarà des de l’inici: preparar la barreja d’argila i palla, fabricar les toves. Finalment aixecarem el banc amb toves.
 • Realització d’un banc de pedra seca.
 • Realització d’un panell cosit de canya. Es realitzarà la recollida i preparació de la canya, d’origen local. Diferents usos del panell de canya.
 • Cobriment de la cúpula d’avellaner. Es prepararà el morter de barbotina i palla i es farà el cobriment d’aquesta. També es farà el revoco del banc de toves.

 

Formadors

Martí Ferrer, arquitecte expert en construcció amb canya i bambú, monitor en lleure, col·laborador de Col·lectiu Volta i Orígens.
Xavier Ventura, educador social, membre formador d’Orígens.
Bàrbara Homs, treballs amb fibres i entramats vegetals, directora en lleure, educadora, dinamitzadora i integrant d’Entramaliades.
Equip de talleristes i formadors de l’Escola Orígens.

Participants

De 10 a 15 persones.
Professionals del lleure: directors/es, monitors/es, premonitors/es. Mestres, educadors/es, animadors/es… i totes aquelles persones interessades en la transmissió de coneixements bioconstructius a menors de 18 anys.

Material proporcionat per l'alumne

Roba còmode i per embrutar.
Botes de seguretat o rígides.

Material proporcionat per l'escola

EPIs (Equips de Protecció Individual) ulleres i guants, maceta i punxó… per a realitzar les pràctiques.
*Documentació informativa, apunts digitalitzats.

Preus

Preu General:  250€
Preu descompte alumne Escola Orígens*:  200€

* Els/les participants que s’inscriguin i realitzin la paga i senyal de la matrícula, abans del 8 de febrer de 2022, gaudiran d’una bonificació del 10% sobre el preu general del taller.
* La reserva de plaça queda garantida mitjançant el pagament de la matrícula (50% preu general del curs o taller). El 50% restant de l’import s´haurà de completar abans de l’inici del curs per transferència bancària o el primer dia del curs, en cas de pagar en efectiu. (L’escola no disposa de TPV).
* El descompte alumne de l’escola Orígens s’aplicarà aquells alumnes que han fet algun curs organitzat per l’escola Orígens a excepció del tast de Bioconstrucció.
* Els descomptes no són acumulables.

* Els preus indicats estan exempts d’IVA. Les activitats formatives d’acord el que estableix l’article 20 de la Llei de l’Impost sobre el Valor Afegit (Llei 37/1992), queden exemptes d’aquest impost.

Cancel·lacions:
* En el cas que per les restriccions que comporta la situació sanitària de pandèmia Covid-19, el curs no es pogués dur a terme en el calendari previst, es reintegraran els pagaments efectuats.
* Les anul·lacions comunicades les dues setmanes abans de l’inici del curs/ taller comportaran la pèrdua de la matrícula.
* En cas que s’hagi iniciat el curs/ taller, la pèrdua del 100 % de l’import del curs.

Lloc
Mas la Llareda. Cogolls.
17172 Les Planes d’Hostoles (Girona)

Descàrregues

[addtoany]

Inscriu-te al curs!

[everest_form id=”3158″]

Uneix-te a la llista d'espera Us informarem quan obrim el nostre proper curs