Taller de Bioconstrucció aplicada al lleure (2a Edició)
· 17 i 18 d’abril de 2021 ·
El taller de Bioconstrucció aplicada al lleure, se centra en el coneixement de diferents tipus de materials naturals, les seves característiques (durabilitat, elasticitat, resistència.) i en les possibles aplicacions en les activitats de lleure per a infants i joves. Es valoraran aquests materials i es relacionaran amb activitats i objectius. S’estudiarà i s’aplicarà l’ús de la canya (Arundo Donax), l’avellaner (Corylus Avellana), l’argila, la pedra i la palla, comprovant les seves propietats i limitacions físiques a partir de l’aplicació pràctica.
Valorarem els riscos de l’activitat i aprendrem mesures preventives; com poden ser els EPIs més adequats en cada cas.
Sobre el taller
Treballes amb infants i estàs cansada de fer sempre els mateixos jocs? En l’esplai o cau vols fer dinàmiques relacionades amb la naturalesa i la construcció però no tens recursos? Vols dissenyar el pati de l’escola de forma cooperativa amb els més petits i no saps per on començar? T’agradaria oferir un contingut diferent i més especialitzat als casals que organitzes? Tens fills i t’agradaria construir conjuntament les cabanyes de casa vostra? Si és així, aquest és el teu taller!
En una societat on cada vegada els adults som més dependents de la nostra vida laboral, el lleure* pren un paper decisiu en l’àmbit social. Per això, fermament convençudes de què les noves generacions són el futur, volem treballar i aproximar la bioconstrucció* als més petits
com a eina de transformació social i també personal. Així doncs, des de la bioconstrucció volem incidir en el lleure transmetent valors tals com:
-la sostenibilitat: ja no entesa simplement com reciclar sinó també reduir i reutilitzar. Entenent d’on provenen els materials, com creixen o es formen i, finalment com s’utilitzen per a construir.
-la cooperació: ja que construir no és una activitat competitiva sinó més aviat cooperativa, és a dir, de cohesió social i de treball en equip.
-l’autogestió: ja que bioconstrucció significa molt més que materials naturals, significa desenvolupar un esperit crític amb l’entorn, amb un mateix i amb la nostra petjada ecològica.
-l’autoconfiança: ja que adquirir destreses davant situacions complexes o “presumptament” perilloses facilita l’empoderament personal i l’amor propi sense guanyar a ningú, sinó simplement amb un mateix.
Amb la voluntat d’assolir objectius tals com:
-Conèixer l’entorn natural, dels seus recursos i de quan, on i perquè recollir materials naturals per a construir.
-Construir una cabana amb materials naturals (avellaner i vímet)
-Construir un banc de pedra seca. Entenent-lo com un trencaclosques en tres dimensions.
-Construir un banc de terra i toves. Desenvolupant el treball fi, l’elaboració de la pasta de fang a través del joc i les cançons.
-Aprendre a nuar.
-Crear un disseny participatiu a partir de l’aprenentatge de cada un de les estudiants.
Per tant creiem que la bioconstrucció té molt a dir al lleure, sempre acompanyada d’una qualitat pedagògica basada en la participació activa, la intensitat de les vivències i l’aprenentatge significatiu a través del joc i de la diversió.
*Entenem la bioconstrucció com la construcció tradicional (d’abans del ciment) o la construcció amb materials naturals.
*Entenem lleure com a aquella educació no formal, basada en els valors i encarada a la diversió dels infants i joves en el seu temps lliure.
Tota la informació
Objectius generals del curs
- Assolir coneixements bàsics en bioconstrucció i la seva aplicació en el lleure, a través de tallers i dinàmiques.
- Aprendre els coneixements teòrics i pràctics necessaris per a la construcció d’una estructura autoportant (cabana) amb entramats vegetals
- Adquirir recursos constructius amb diversos materials per a la realització d’activitats i tallers
Informació general
Nota: El programa detallat dels horaris i les activitats a realitzar el facilitarem als participants el primer dia de curs.
A tots els participants que assoleixin un 80% d’assistència a la formació se’ls lliurarà un Certificat d’Aprofitament.
El curs es porta a terme en un mas aïllat de la Vall de Cogolls, a uns 5 km del nucli urbà on s’accedeix per pista de muntanya.
Des de l’organització s’ofereix la possibilitat de pernoctar en furgoneta o en acampada a la mateixa finca.
També s’organitzarà l’espai per una cuina de campanya a disposició dels participants que funcionarà amb autogestió.
L’ús d’aquests serveis és voluntari.
Per altres opcions de pernoctació podeu consultar la web de l’ajuntament de les Planes d’Hostoles.
Dates
Del 17 i 18 d’abril de 2021
2 jornades: dissabte de 9:00 a 14:00 h i de 16:00 h a 20:00 h i diumenge de 9:00 h. a 14:00 h.
(11 hores)
Programa
Teoria:
- Recursos materials locals: Conèixer la ubicació d’aquests, com i quan es recol·lecten.
- Resistència, elasticitat i durabilitat dels diferents materials entramables. Punts forts, punts febles.
- Materials interessants per a treballar amb infants i joves: els entramats vegetals, l’argila i la pedra seca.
- Planificació i programació d’activitats en bioconstrucció. Recursos organitzatius.
Pràctica:
- Realització d’una cúpula (estructura lleugera autoportant) amb avellaner. Es realitzarà la recollida i preparació de les vares, d’origen local, i es construirà l’estructura.
- Realització d’un banc de toves. Es treballarà des de l’inici: preparar la barreja d’argila i palla, fabricar les toves. Finalment aixecarem el banc amb toves.
- Realització d’un banc de pedra seca.
- Realització d’un panell cosit de canya. Es realitzarà la recollida i preparació de la canya, d’origen local. Diferents usos del panell de canya.
- Cobriment de la cúpula d’avellaner. Es prepararà el morter de barbotina i palla i es farà el cobriment d’aquesta. També es farà el revoco del banc de toves.
Cloenda del curs, dubtes i conclusions.
DINAR
Formadors
Bàrbara Homs, treballs amb fibres i entramats vegetals, directora en lleure, educadora, dinamitzadora i integrant d’Entramaliades.
Martí Ferrer, arquitecte expert en construcció amb canya i bambú, monitor en lleure, col·laborador de Col·lectiu Volta i Orígens.
Xavier Ventura, educador social, membre formador d’Orígens.
Equip de talleristes i formadors de l’Escola Orígens.
Participants
De 10 a 15 persones.
Professionals del lleure: directors/es, monitors/es, premonitors/es. Mestres, educadors/es, animadors/es.. i totes aquelles persones interessades en la transmissió de coneixements bioconstructius a menors de 18 anys.
Material proporcionat per l'alumne
Roba còmode i per embrutar.
Botes de seguretat o rígides.
Material proporcionat per l'escola
EPIs (Equips de Protecció Individual) ulleres i guants, maceta i punxó… per a realitzar les pràctiques.
*Documentació informativa, apunts digitalitzats.
Preus
Preu General: 160 €
Preu descompte Estudiant o alumne Escola Orígens*: 128 €
* La reserva de plaça queda garantida mitjançant el pagament de la matrícula (50% preu general del curs o taller). El 50% restant de l’import s´haurà de completar abans de l’inici del curs per transferència bancària o el primer dia del curs, en cas de pagar en efectiu.
* Els descomptes per Estudiant es dirigeixen exclusivament als alumnes de Cicles Formatius de Grau Mitjà (CFGM), de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS) i d’Estudis de Grau Universitari. Per poder aplicar el descompte d’estudiant s’ha d’acreditar el pagament de la matrícula o document que evidenciï aquesta condició.
* El descompte corresponent a l’alumne de l’escola Orígens s’aplicarà aquells alumnes que han fet algun curs organitzat per l’escola Orígens a excepció del tast de Bioconstrucció.
* Els descomptes no són acumulables.
* Els preus indicats estan exempts d’IVA. Les activitats formatives d’acord el que estableix l’article 20 de la Llei de l’Impost sobre el Valor Afegit (Llei 37/1992), queden exemptes d’aquest impost.
Cancel·lacions:
* En el cas que per les restriccions que comporta la situació sanitària de pandèmia Covid-19, el curs no es pogués dur a terme en el calendari previst, es reintegraran els pagaments efectuats.
* Les anul·lacions comunicades les dues setmanes abans de l’inici del curs/ taller comportaran la pèrdua de la matrícula.
* En cas que s’hagi iniciat el curs/ taller, la pèrdua del 100 % de l’import del curs.
Lloc
Col·laboradors
[addtoany]
Inscriu-te al curs!
[everest_form id=”2486″]