Taller de Bioconstrucció aplicada al lleure (1a Edició)

· Del 24 al 26 d’abril de 2020 ·

El taller de Bioconstrucció aplicada al lleure, se centra en el coneixement de diferents tipus de materials naturals, les seves característiques (durabilitat, elasticitat, resistència.) i en les possibles aplicacions en les activitats de lleure per a infants i joves. Es valoraran aquests materials i es relacionaran amb activitats i objectius. S’estudiarà i s’aplicarà l’ús de la canya (Arundo Donax), l’avellaner (Corylus Avellana), l’argila, la pedra i la palla, comprovant les seves propietats i limitacions físiques a partir de l’aplicació pràctica.
Valorarem els riscos de l’activitat i aprendrem mesures preventives; com poden ser els EPIs més adequats en cada cas.

Sobre el taller

Treballes amb infants i estàs cansada de fer sempre els mateixos jocs? En l’esplai o cau vols fer dinàmiques relacionades amb la naturalesa i la construcció però no tens recursos? Vols dissenyar el pati de l’escola de forma cooperativa amb els més petits i no saps per on començar? T’agradaria oferir un contingut diferent i més especialitzat als casals que organitzes? Tens fills i t’agradaria construir conjuntament les cabanyes de casa vostra? Si és així, aquest és el teu taller!

En una societat on cada vegada els adults som més dependents de la nostra vida laboral, el lleure* pren un paper decisiu en l’àmbit social. Per això, fermament convençudes de què les noves generacions són el futur, volem treballar i aproximar la bioconstrucció* als més petits
com a eina de transformació social i també personal. Així doncs, des de la bioconstrucció volem incidir en el lleure transmetent valors tals com:
-la sostenibilitat: ja no entesa simplement com reciclar sinó també reduir i reutilitzar. Entenent d’on provenen els materials, com creixen o es formen i, finalment com s’utilitzen per a construir.
-la cooperació: ja que construir no és una activitat competitiva sinó més aviat cooperativa, és a dir, de cohesió social i de treball en equip.
-l’autogestió: ja que bioconstrucció significa molt més que materials naturals, significa desenvolupar un esperit crític amb l’entorn, amb un mateix i amb la nostra petjada ecològica.
-l’autoconfiança: ja que adquirir destreses davant situacions complexes o “presumptament” perilloses facilita l’empoderament personal i l’amor propi sense guanyar a ningú, sinó simplement amb un mateix.

Amb la voluntat d’assolir objectius tals com:
-Conèixer l’entorn natural, dels seus recursos i de quan, on i perquè recollir materials naturals per a construir.
-Construir una cabana amb materials naturals (avellaner i vímet)
-Construir un banc de pedra seca. Entenent-lo com un trencaclosques en tres dimensions.
-Construir un banc de terra i toves. Desenvolupant el treball fi, l’elaboració de la pasta de fang a través del joc i les cançons.
-Aprendre a nuar.
-Crear un disseny participatiu a partir de l’aprenentatge de cada un de les estudiants.

Per tant creiem que la bioconstrucció té molt a dir al lleure, sempre acompanyada d’una qualitat pedagògica basada en la participació activa, la intensitat de les vivències i l’aprenentatge significatiu a través del joc i de la diversió.

*Entenem la bioconstrucció com la construcció tradicional (d’abans del ciment) o la construcció amb materials naturals.
*Entenem lleure com a aquella educació no formal, basada en els valors i encarada a la diversió dels infants i joves en el seu temps lliure.

Tota la informació

Objectius generals del curs
 1. Assolir coneixements bàsics en bioconstrucció i la seva aplicació en el lleure, a través de tallers i dinàmiques.
 2. Aprendre els coneixements teòrics i pràctics necessaris per a la construcció d’una estructura autoportant (cabana) amb entramats vegetals
 3. Adquirir recursos constructius amb diversos materials per a la realització d’activitats i tallers
Informació general

Nota: El programa detallat dels horaris i les activitats a realitzar el facilitarem als participants el primer dia de curs.
A tots els participants que assoleixin un 80% d’assistència a la formació se’ls lliurarà un Certificat d’Aprofitament.

L’organització del curs no es fa càrrec de la manutenció, simplement ofereix el servei.

Àpats: Al començar la jornada es proposarà als participants un dels restaurants del poble, menú amb preu especial per a l’escola Orígens. Sempre essent opcional i voluntari per a cadascú.
Pernoctació: Per a optar a les diverses opcions podeu consultar el web de l’Ajuntament de Les Planes d’Hostoles. També us podem informar, un cop féu la inscripció al curs, dels diferents convenis entre entitats locals i l’escola Orígens.
Cafeta: Durant les jornades a l’Escola hi ha servei de cafeteria, infusions, pica-pica etc. obert als participants.

Dates

Del 24 al 26 d’abril de 2020
3 jornades. Divendres de 16:30 h a 20:00 h, dissabte de 9:00 a 14:00 h i de 16:00 h a 20:00 h i diumenge de 9:00 h. a 14:00 h.
(16 hores)

Programa

Teoria:

 • Recursos materials locals: Conèixer la ubicació d’aquests, com i quan es recol·lecten.
 • Resistència, elasticitat i durabilitat dels diferents materials entramables. Punts forts, punts febles.
 • Materials interessants per a treballar amb infants i joves: els entramats vegetals, l’argila i la pedra seca.
 • Planificació i programació d’activitats en bioconstrucció. Recursos organitzatius.

Pràctica:

 • Realització d’una cúpula (estructura lleugera autoportant) amb avellaner. Es realitzarà la recollida i preparació de les vares, d’origen local, i es construirà l’estructura.
 • Realització d’un banc de toves. Es treballarà des de l’inici: preparar la barreja d’argila i palla, fabricar les toves. Finalment aixecarem el banc amb toves.
 • Realització d’un banc de pedra seca.
 • Realització d’un panell cosit de canya. Es realitzarà la recollida i preparació de la canya, d’origen local. Diferents usos del panell de canya.
 • Cobriment de la cúpula d’avellaner. Es prepararà el morter de barbotina i palla i es farà el cobriment d’aquesta. També es farà el revoco del banc de toves.


Divendres

16:30-17:00: Arribada de participants a l’escola. Presentació de l’equip Orígens.
17:00-19:00: EXCURSIÓ. Coneixem els recursos locals: la pedra i els entramats vegetals. On s’ubiquen? Com i quan els recol·lectem? Equips de protecció individual.
19:00-20:00: XERRADA. Característiques dels materials: durabilitat, elasticitat i resistència. Límits i aplicacions dels materials. Context Orígens Júnior.

Dissabte
08:30-09:00: Arribada de participants a l’escola.
09:00-10:00: Plantejament de la cúpula DINÀMICA. On la ubiquem? Com en calculem la superfície? Quines mesures haurem de tenir en compte? Quines eines necessitarem? Epis.
10:00-11:30: Els Arcs d’avellaner. DINÀMICA. Mesures per a prevenir la
putrefacció. Preparació de feixos d’avellaner i nus ByStrinkel amb corda natural. Aixequem l’estructura. Jocs i tallers relacionats amb la construcció.
11:30-12:00: Esmorzar
12:00-14:00: L’argila. DINÀMICA: Pastar fang. Quin material necessitem? Quina quantitat utilitzem? Jocs i dinàmiques relacionades amb el morter. Taller de realització de toves. Producció i assecat. Quan els podrem utilitzar? Com hem d’assecar-los?
14:00-16:00: DINAR
16:00-19:00: El banc d’argila. DINÀMICA. Aixequem un mur de toves. Com es col·loquen? Quina amplada ha de tenir? Quin morter utilitzem? El banc de pedra seca. DINÀMICA. Aixequem un mur de pedra seca. Com es col·loca la pedra? Quina amplada ha de tenir? La llei de la trava. Riscos, mesures preventives i epis.
19:00-20:00: El panell de canya. DINÀMICA. Cosim les canyes. Possibles usos d’aquests panells. Altres sistemes de construcció amb canyes: exemples. Tallers amb canyes. Eines específiques per a cistelleria. Riscos, mesures preventives i epis.

Diumenge
09:00-11:00: Barbotina i palla DINÀMICA. Preparació del morter. Cobriment de la cúpula d’avellaner, tècnica. Revocs de terra. Jocs relacionats amb el fang i possibles tallers.
11:00-11:30: Esmorzar
11:30-14:00: Eines addicionals. DINÀMICA. Elaboració grupal de la planificació i la programació d’una activitat en bioconstrucció per a infants i joves. Posada en comú. Possibles canvis i millores.
14:00: Avaluació general i dubtes. Cloenda del curs. DINAR

Formadors

Bàrbara Homs, treballs amb fibres i entramats vegetals, directora en lleure, educadora, dinamitzadora i integrant d’Entramaliades.
Martí Ferrer, arquitecte expert en construcció amb canya i bambú, monitor en lleure, col·laborador de Col·lectiu Volta i Orígens.
Xavier Ventura, educador social, membre formador d’Orígens.
Equip de talleristes i formadors de l’Escola Orígens.

Participants

De 10 a 15 persones.
Professionals del lleure: directors/es, monitors/es, premonitors/es. Mestres, educadors/es, animadors/es.. i totes aquelles persones interessades en la transmissió de coneixements bioconstructius a menors de 18 anys.

Material proporcionat per l'alumne

Roba còmode i per embrutar.
Botes de seguretat o rígides.

Material proporcionat per l'escola

EPIs (Equips de Protecció Individual) ulleres i guants, maceta i punxó… per a realitzar les pràctiques.
*Documentació informativa, apunts digitalitzats.

Preus

Preu General:  120€
Preu descompte Estudiant o alumne Escola Orígens*:  96€

* La reserva de plaça queda garantida mitjançant el pagament de la matrícula (50% preu general del curs o taller). El 50% restant de l’import s´haurà de completar abans de l’inici del curs per transferència bancària o el primer dia del curs, en cas de pagar en efectiu.
*Per poder aplicar el descompte d’estudiant s’ha d’acreditar mitjançant còpia compulsada del carnet d’estudiant, pagament de la matrícula o document que evidenciï la condició d’estudiant.
* El descompte corresponent a l’alumne de l’escola Orígens s’aplicarà aquells alumnes que han fet algun curs organitzat per l’escola Orígens.
* Els descomptes no són acumulables.
* Els preus indicats estan exempts d’IVA. Les activitats formatives d’acord el que estableix l’article 20 de la Llei de l’Impost sobre el Valor Afegit (Llei 37/1992), queden exemptes d’aquest impost.

 

Lloc

ORÍGENS Escola Taller de Bioconstrucció
C/ La Roureda, 5-7.
17172. Les Planes d’Hostoles (Girona)

Col·laboradors

Inscriu-te al curs!

[everest_form id=”2092″]

Uneix-te a la llista d'espera Us informarem quan obrim el nostre proper curs