Curs pràctic d’energies renovables Aplicacions per a l’autoconstrucció Estiu 2023 (1a Edició)

· Del 17 al 22 de juliol de 2023 ·

El curs té com a objectiu el coneixement dels diferents sistemes de captació, acumulació i gestió de l’energia en una edificació, tenint en compte criteris sostenibles i saludables. Els tallers seran eminentment pràctics combinats amb sessions teòriques i activitats d’aprenentatge col·lectiu.

Sobre el curs

Les energies renovables són gratuïtes i a cada lloc de la Terra n’hi ha alguna que es pot aprofitar amb més facilitat. Quan hi convius estàs donant contínuament gràcies a l’univers per tot el que et regalen dia a dia. És hora de saber combinar sàviament teoria i pràctica, ment i cos, esperit i matèria. Així com la col·laboració els uns amb els altres, fomentant el treball en equip.

Aprendrem amb tallers atractius que permetin fer de l’aprenentatge una cosa viva i activa sobre els avantatges i els desavantatges de cada tipus d’energia renovable, així com els desafiaments i les oportunitats de la seva implementació a l’edificació, obtenint el criteri per calcular el nostre consum d’energia i així triar el sistema de captació més viable segons el nostre entorn, els recursos i les necessitats.

Les energies renovables a petita escala són fàcils d’aprofitar amb sistemes senzills i pràctics.

De la mà de grans mestres i experts com en Jaume Domingo, en Mariano Bueno i l’Iñaki Urkia aprendrem amb la pràctica i de manera experimental, la realització d’artefactes de captació i distribució de l’energia.

Fent ús de materials i sistemes de baix impacte ambiental, materials reciclats o reutilitzats, estudiarem i ens posarem a prova per a la construcció d’un escalfador d’aigua solar, cuines i forns solars, un ariet hidràulic, diferents sistemes de bombament d’aigua amb energia solar, murs trombe per a l’estudi de l’efecte hivernacle, motocultors i bici-aixades elèctriques solars per als treballs de l’hort, així com l’anàlisi i presa de decisions per a la millora climàtica d’un projecte real.

Els prototips que realitzem durant el curs, es presentaran a la Trobada Solar organitzada per l’Escola Orígens que prendrà lloc el dissabte 22 de juliol al final del present curs d’estiu. Serà una activitat oberta al públic per a totes les edats, amb mostres, exemples i demostracions com poden ser un telescopi solar, mandales circulars o una màquina per fer crispetes. Durant la jornada, farem una presentació sobre el context energètic actual amb una xerrada participativa a càrrec de Manolo Vilchez d’Acció ciutadana. L’estalvi, l’eficiència i les energies renovables del moment on som ara.

En resum, el curs pràctic d’energies renovables, aplicacions per a l’autoconstrucció és una oportunitat única dissenyada per brindar una introducció completa a les diferents fonts d’energia renovable, tenint en compte criteris sostenibles i saludables per a les persones i l’entorn.

Tota la informació

Objectius generals del curs
 • Conèixer i familiaritzar-se amb els principis generals de l’energia.
 • Conèixer la visió holística de l’energia i experimentar-ho sobre el terreny.
 • Adquirir els coneixements necessaris per avaluar la captació, l’acumulació i la gestió de l’energia en una edificació.
 • Reconèixer l’opció més adequada i viable, entre els diferents sistemes de captació energètica, per a una edificació amb criteris sostenibles i saludables.
 • Aprendre amb la pràctica i de manera experimental, la realització d’artefactes de captació i distribució de l’energia, fent ús de materials i sistemes de baix impacte ambiental, materials reciclats o reutilizats.
 • Prendre consciència de les accions del propi individu amb el seu entorn i empoderar-se a prendre accions en els seus propis projectes.
 • Fomentar el treball en equip i la cura d’una obra.
 • Aprendre divertint-se.
Informació general

Nota: El programa detallat dels horaris i les activitats a realitzar el facilitarem als participants el primer dia de curs.
A tots els participants que assoleixin un 80% d’assistència a la formació se’ls lliurarà un Certificat d’Aprofitament.

L’organització del curs no es fa càrrec de la manutenció, simplement ofereix el servei.

Àpats: Al començar la jornada es proposarà als participants un dels restaurants del poble, menú amb preu especial per a l’escola Orígens. Sempre essent opcional i voluntari per a cadascú.
Pernoctació: Per a optar a les diverses opcions podeu consultar el web de l’Ajuntament de Les Planes d’Hostoles.
Cafeta: Durant les jornades a l’Escola hi ha servei de cafeteria, infusions, pica-pica etc. obert als participants.

Dates

Del 17 al 22 de juliol de 2023
Teoria lectiva 10 hores
Pràctica lectiva 35 hores

De dilluns a divendres de 09:00 h a 13:00 h i de 15:00 h a 19:00 h. Dissabte de 09:00 h a 13:00 h i de 15:00 h a 16:00 h. (45 hores).

Programa

Curs teòric i pràctic sobre la captació, l’acumulació i la gestió de l’energia en una edificació.

Teoria:

Introducció completa a les diferents fonts d’energia renovable, tenint en compte criteris sostenibles i saludables per a les persones i l’entorn. S’aprendrà amb la pràctica i de manera experimental, la realització d’artefactes de captació i distribució de l’energia, fent ús de materials i sistemes de baix impacte ambiental, materials reciclats o reutilitzats.

Ponències:

Dilluns
– Principis bàsics de l’energia. Jaume Domingo
– Captació, acumulació i gestió de l’energia. Jaume Domingo

Dimarts
– Fonts d’energies renovables: Solar, eòlica, hidràulica, geotèrmica. Jaume Domingo
– Estudi i disseny per a crear un prototip funcional amb energies renovables. Jaume Domingo

Dimecres
– Geobiologia, altres radiacions i la cerca del bon lloc per a la salut de les persones i les plantes.  Mariano Bueno
-Taller de Eco-eines per a l’hort, bici-aixades i electre-motocultors auto-construïts. Mariano Bueno

Dijous
-Confort tèrmic. Iñaki Urkia
-Característiques, funcionalitat, usos i aplicacions de la massa tèrmica i dels aïllaments en una construcció. Iñaki Urkia

Divendres
-Aplicacions per a l’autoconstrucció. Ús dels sistemes i materials de baix impacte ambiental, reciclats i reutilitzats. Iñaki Urkia
-Disseny per a la captació passiva d’un edifici. Càlculs i pressa de decisions. Iñaki Urkia i Jaume Domingo

Dissabte:
Trobada Solar.
Activitat oberta al públic per a totes les edats, amb les mostres del que s’ha fet al llarg del curs d’estiu. A més de demostracions com un telescopi solar, mandales circulars amb energia solar fotovoltaica i altres útils. I presentació del context energètic actual amb una xerrada a càrrec de Manolo Vilchez.
-Xerrada: Acció ciutadana. L’estalvi, l’eficiència i les energies renovables del moment on estem ara. Manolo Vilchez

Pràctica constructiva:

La teoria cada dia estarà acompanyada d’una dinàmica pràctica. Aprendrem amb tallers atractius que permetin fer de l’aprenentatge una cosa viva i activa. La realització d’artefactes de captació i distribució de l’energia, fent ús de materials i sistemes de baix impacte ambiental, materials reciclats o reutilitzats, com la construcció de l’ariet hidràulic, escalfador solar fet amb un frigorífic reciclat, sistema de bombament d’aigua amb energia solar, cuina i forn solar, mur trombe per a l’estudi de l’efecte hivernacle, motocultor elèctric i bici-aixada elèctrica per a l’ús a l’hort, així com l’anàlisi per a la millora climàtica d’un projecte real.

Formadors

Jaume Domingo, biòleg, cooperativista, mestre en energies renovables i expert en energia solar.
Iñaki Urkia, arquitecte, autoconstructor, divulgador de la bioconstrucció i expert en energies renovables.
Mariano Bueno, pioner i divulgador expert en agricultura ecològica, geobiologia i bioconstrucció.
Manolo Vilchez, divulgador ambiental i eco-dissenyador.
amb el suport de l’Equip de talleristes i formadors de l’Escola Orígens.

Participants

De 8 a 15 persones.
Professionals i estudiants de la construcció, arquitectes, aparelladors, dissenyadors, bioconstructors, permacultors i totes les persones interessades en la millora de la qualitat dels seus habitatges i el seu entorn.

Material proporcionat per l'alumne

Roba còmode i per embrutar, paper i llapis.
Caixa d’eines (opcional).

Material proporcionat per l'escola

Diversos materials i eines per a la construcció.
Documentació informativa i apunts digitalitzats.

Preus

Preu General:  575 €
Preu descompte alumne Escola Orígens*:  460 €

 • Els/les participants que s’inscriguin i realitzin la paga i senyal de la matrícula, abans de l ‘1 de juny de 2023, gaudiran d’una bonificació del 10% sobre el preu general del curs.
 • La reserva de plaça queda garantida mitjançant el pagament de la matrícula (50% preu general del curs o taller). El 50% restant de l’import s´haurà de completar abans de l’inici del curs per transferència bancària o el primer dia del curs, en cas de pagar en efectiu. (L’escola no disposa de TPV).
 • El descompte alumne de l’escola Orígens s’aplicarà aquells alumnes que han fet algun curs organitzat per l’escola Orígens.
  Els descomptes no són acumulables.
 • El preu del curs/taller no inclou allotjament ni apats.
 • Els preus indicats estan exempts d’IVA. Les activitats formatives d’acord el que estableix l’article 20 de la Llei de l’Impost sobre el Valor Afegit (Llei 37/1992), queden exemptes d’aquest impost.

Cancel·lacions:
Les anul·lacions comunicades les dues setmanes abans de l’inici del curs/ taller comportaran la pèrdua de la matrícula.
En cas que s’hagi iniciat el curs/ taller, la pèrdua del 100 % de l’import del curs.

Lloc

ORÍGENS Escola Taller de Bioconstrucció
c/ La Roureda, 5-7
17172. Les Planes d’Hostoles (Girona)

Descàrregues

[addtoany]

Inscriu-te al curs!

[everest_form id=”4201″]

Uneix-te a la llista d'espera Us informarem quan obrim el nostre proper curs