Curs Estufes de Massa Tèrmica (10a Edició)

· Del 26 al 29 gener i del 2 al 5 de febrer de 2023 ·

El curs “Estufes de massa tèrmica” se centrarà en l’estudi i la pràctica per aconseguir la màxima eficiència en una estufa a través d’un combustible tan apreciat i renovable com és la llenya. Aquest taller pretén ser un curs d’introducció al món de les estufes, aplicant mètodes pràctics i conceptuals, que alhora t’engrescarà a fer el teu propi disseny i la posterior construcció d’una de les estufes amb més alt rendiment que existeix.

Sobre el curs

Les estufes de massa tèrmica o d’alta inèrcia tèrmica, tenen una cambra de combustió a partir de la qual es construeix un circuit de tir per on és conduïda la flama i el gas del fum fins a arribar a la sortida de fums. Aquest circuit està construït amb maons refractaris i/o maons massissos que acumulen tota la calor de la combustió irradiant-lo posteriorment, a poc a poc, cap a la resta de l’habitatge. 

La massa tèrmica de les estufes acumuladores varia segons la superfície a escalfar. Pot ser superior als 1.000 kg de pes per una casa unifamiliar. Sent aquesta massa tèrmica la que fa que l’estufa sigui tan eficient. La calor que emeten les estufes acumuladores o de massa tèrmica és per radiació, sens dubte la calor de més qualitat per la nostra salut. A més, no aixequen pols, escalfen i assequen les parets. Gràcies a materials com l’argila per a la seva construcció, no resseca l’ambient mantenint una humitat relativa òptima i l’aire esdevé més sa perquè és més ric en ions negatius.

Tota la informació

Objectius generals del curs
  • Aprendre i aplicar els conceptes més importants de disseny, de rendiment i de materials adequats per a la construcció d’estufes de massa tèrmica.
  • Conèixer les característiques d’una estufa de massa tèrmica per a iniciar-se en la seva construcció per a escalfar un habitatge.
  • Aprendre i saber aplicar els conceptes més significatius en el que fa al confort i la gestió de l’energia a casa nostra.
Informació general

Nota: El programa detallat dels horaris i les activitats a realitzar el facilitarem als participants el primer dia de curs.
A tots els participants que assoleixin un 80% d’assistència a la formació se’ls lliurarà un Certificat d’Aprofitament.

L’organització del curs no es fa càrrec de la manutenció, simplement ofereix el servei.

El curs s’inaugura a l’escola Orígens (Les Planes d’Hostoles), però es porta a terme en una masia als afores del poble, a 4 km de l’escola. S’accedeix per pista de muntanya de fàcil accés amb pràcticament qualsevol classe de vehicle. Així i tot, l’espai per aparcar és limitat i organitzarem grups de 3-4 persones per facilitar els viatges i la convivència.

Àpats: S’oferirà la possibilitat de dinar al restaurant La Caseta per 12 € el menú. També s’organitzarà l’espai per una cuina de campanya a disposició dels participants que funcionarà amb autogestió. L’ús d’aquests serveis és voluntari.

Pernoctació: Podeu consultar el web de l’Ajuntament de Les Planes d’Hostoles o contactar amb els següents espais:
Càmping l’Alguer. http://www.campingalguer.com/
Mas Vedruna (https://www.masvedruna.com/)
Fonda Giralt (Amer) (972 43 00 45)

Cafeta: Durant les jornades hi haurà servei de cafeteria, infusions, pica-pica etc. obert als participants.

Dates

8 dies. (56h)
Del 26 al 29 de gener i del 2 al 5 de febrer de 2023. 

Programa

Curs teòric i pràctic de la construcció d’una estufa de massa tèrmica.

Pràctica: Construcció d’una estufa de massa tèrmica feta amb maons refractaris, bidons de petroli, de terra compactada i morters d’argila i calç. Familiaritzar-se amb el treball amb ceràmica a través d’un taller de feines de paleta Aplicació de dissenys i millores d’eficiència a través d’un taller de soldadura. Mostra de diversos casos reals i de diversos enginys per a escalfar. Treball individual i en equip.
Teoria: Coneixements essencials sobre la gestió i eficiència de l’energia i el confort tèrmic. Massa tèrmica i aïllament tèrmic. Principis per una combustió eficient, disseny i dimensionament, materials, formes i usos. Tipus d’instal·lacions de calefacció i d’acumulació de calor. Analítica de gasos. Connexions i afegits de diversos components com l’aigua calenta sanitària, portes, accessos de registre, sortida de fums, cuina, bancs radiants i altres elements per a la millora de l’eficiència.

 

 

 

Formadors

Gerard Gert, referent de la autogestió, etern viatger especialitzat en estufes, mecànica i reciclatge.
Joan Colin, Estufaire, membre fundador de Permacultura Barcelona, restaurador de patrimoni artístic i fundador de Arts amb caliu.
Jaume Serrasolses, Biòleg i Cap de l’àrea d’edificació sostenible de Trama Tecnoambiental.
Ferran Bergonyó, Aparellador i membre fundador de l’Escola Orígens.
Joan Pascual, delineant i fuster, membre formador de l’Escola Orígens.
Amb el suport de l’equip de talleristes i formadors de l’Escola Orígens.

 

Participants

De 8 a 10 persones.
Estufaires, instal·ladors, professionals del disseny, la construcció i auto-constructors.

Material proporcionat per l'alumne

Roba còmode i per embrutar.
Botes de seguretat o rígides.
Llapis, paper i eines pròpies (opcional).

Material proporcionat per l'escola

EPIs (Equips de Protecció Individual), eines bàsiques del ram de paleta (gaveta, paleta, cubells…), mescladora, mola, maons ceràmics i refractaris, argila, sorra, aïllaments tèrmics, diversos morters, conductes i altres útils per a realitzar les pràctiques.
Documentació informativa i apunts digitalitzats.

Preus

Preu General: 729
Preu descompte alumne Escola Orígens*: 579

* Els/les participants que s’inscriguin i realitzin la paga i senyal de la matrícula, abans del 30 de novembre de 2022, gaudiran d’una bonificació del 10% sobre el preu general del Curs.
* Els/les participants que s’inscriguin i realitzin la paga i senyal de la matrícula per parelles gaudiran d’una bonificació del 20% sobre el preu general del Curs (descompte no acumulable amb la bonificació anterior).
* La reserva de plaça queda garantida mitjançant el pagament de la matrícula (50% preu general del curs/taller). El 50% restant de l’import s´haurà de completar abans de l’inici del curs per transferència bancària o el primer dia del curs, en cas de pagar en efectiu (L’escola no disposa de TPV).
* El descompte alumne de l’escola Orígens s’aplicarà aquells alumnes que han fet algun curs organitzat per l’escola Orígens a excepció del tast de Bioconstrucció.
* Els descomptes no són acumulables.
* Els preus indicats estan exempts d’IVA. Les activitats formatives d’acord el que estableix l’article 20 de la Llei de l’Impost sobre el Valor Afegit (Llei 37/1992), queden exemptes d’aquest impost.

Cancel·lacions:

* Les anul·lacions comunicades després de l’11 de gener del 2023 comportarà la pèrdua de la matrícula.
* En cas que s’hagi iniciat el curs/ taller, la pèrdua del 100 % de l’import del curs.

Lloc

Inici curs:
ORÍGENS Escola Taller de Bioconstrucció
c/ La Roureda, 5-7
17172. Les Planes d’Hostoles (Girona)

El curs s’inaugura a l’escola Orígens (Les Planes d’Hostoles), però es porta a terme en una masia als afores del poble, a 4 km de l’escola. S’accedeix per pista de muntanya de fàcil accés amb pràcticament qualsevol classe de vehicle. Així i tot, l’espai per aparcar és limitat i organitzarem grups de 3-4 persones per facilitar els viatges i la convivència.

Descàrregues

[addtoany]

Inscriu-te al curs!

[everest_form id=”3976″]

 

Uneix-te a la llista d'espera Us informarem quan obrim el nostre proper curs