La 5a edició del Firhàbitat (25-27 d’abril) va comptar com sempre amb la participació d’Orígens que és la principal dinamitzadora de la zona dels tallers.
Com en l’edició anterior, la necessitat de recuperar el valor dels oficis és un dels lemes de la fira. I per aquest motiu vam preparar quatre tallers relacionats amb oficis tradicionals.
Els margers treballant la pedra seca per fer-ne murs.
Els fusters i els encaixos de fusta, bastint estructures recíproques.
Els paletes, que aquí treballaven amb la terra com a material per fer tàpia.
Els cistellers, cistellers a l’engròs en aquest cas, que tramant material vegetal divers van fer tancaments i cúpules.
Tallers dels que van gaudir els alumnes de construcció i projectes d’edificació de l’institut Provençana, joves ja formant-se per un ofici i que es van mostrar molt motivats per aquestes tècniques en la matinal de divendres.
També els més petits, els nostres aborígens, que durant tot el dissabte i el diumenge van poder tastar aquests materials i tècniques davant l’embadaliment dels seus pares i públic present, amb l’interès i les grans habilitats demostrades. Un interès i habilitats que poden ser un futur davant el qual la Intel·ligència Artificial (IA) hi té poc a dir.
Divendres i dissabte també els adults que s’havien inscrit als tallers van poder conèixer i practicar amb fibres diverses que havíem recol·lectat (vares d’avellaners, de diversos arbres de ribera, vímet, canyes i sobretot restes de poda) el seu aprofitament per crear espais.
Al final tot de camins laberíntics d’entramats vegetals que portaven a una cabana feta amb una fantàstica cúpula d’avellaner, que connectava els bancs fets de terra i el mur de pedra seca.
Un sol conjunt que es complementava amb estructures de fusta recíproques que creixien a mesura que els més petits feien encaixos de fusta.
Amb tanta activitat no vam tenir gaire temps d’escoltar les interessants xerrades i taules rodones de Firhàbitat, però sí que vam poder participar en el cafè del gremi de la bioconstrucció. Allà l’actual junta, de la que Orígens forma part, va presentar als professionals presents la feina feta i es va obrir un debat molt profitós sobre les necessitats del sector i les estratègies per avançar.
Uns dies intensos amb uns resultats molt satisfactoris.
Gràcies Firhàbitat per comptar amb nosaltres. I gràcies sobretot als que vau participar de les nostres activitats: alumnes de l’institut Provençana, infants i famílies que us vau arremangar i als alumnes d’Orígens que us vau apuntar als tallers.
El 2026, ho tornarem a fer… i la IA que vagi fent.
Aquest petit videoresum que ens va fer en Nuno Perestrelo