La jornada

El cap de setmana passat (26 i 27 de setembre) va tenir lloc una Jornada Voltaica (femlavolta.cat) a la plaça de l’Assumpció de Girona (barri Sant Narcís). Dissabte es va organitzar un mercat i concerts al vespre, i diumenge una sèrie de mostres i xerrades.

L’Escola Orígens forma part de la Xarxa Mora (xarxabioconstruccio.cat), una xarxa de bioconstrucció de Girona. Es tracta d’una plataforma de professionals especialitzats en la bioconstrucció, que oferim un servei integral per la construcció d’espais saludables, amb la gestió, formació, disseny i assessorament de projectes.

Vam participar d’aquesta jornada amb la Xarxa Mora amb un taller pràctic i demostratiu. Vam decidir construir conjuntament un petit forn de fang. Inspirats en tècniques constructives amb materials naturals vam construir un miniforn amb un porxo d’aixopluc.

Paral·lelament, cadascun dels col·lectius tenia una petita parada expositora amb mostres i exemples dels productes i projectes que han creat. A més de la Xarxa Mora, hi havia col·lectius com per exemple Harabu, que confecciona Haramakis amb bambú (harabu.com); o l’obra de Juan Righetti (@duverrerecycle) que mitjançant l’anomenat concepte upcylcing crea productes amb vidre reciclat; o Tell Fusta que produeix joguines de fusta sanes i de qualitat per als més petits (tellfusta.com). Entre moltes altres parades.

Gràcies als dos prototips de cúpules geodèsiques fets de peces modulars que el taller Esfèric (esferic.cat) va portar, vam disposar d’un espai acollidor i amable per les persones curioses.

El prototip

El forn en qüestió es va construir amb morter de terra argilosa. Tres capes de morter de diferents gruixos i composicions granulomètriques superposades. Els col·lectius Roca Mare (rocamare.com), Terram (terram.cat) i Germen (@germen_arqt) van donar forma al forn, recolzant les successives capes sobre un motllo de sorra humida coberta amb diaris.

En paral·lel, el col·lectiu Volta (voltes.coop) i Entremaliades van treballar amb la canya de riu elaborant petits panells mitjançant entramats.

Esfèric i Orígens van muntar una petita estructura que fes de porxo al forn amb fusta massissa, encaixos tradicionals i eines analògiques.

A mitja tarda, un cop fraguades mínimament les capes base i intermèdia, es va aplicar una capa ben prima a manera de lliscat amb morter preparat de Pura Terra (puraterra.cat) i es va procedir a tancar el porxo.

6 vares d’avellaner clavades a la base, corbades per adaptar-se a l’estructura i sobresortint per la part davantera formant un petit voladís van fer de “biguetes” per dividir la distància “de jàssera a jàssera” en 6 segments.

Aquesta subestructura d’avellaner va permetre disposar un seguit de canyes de riu transversalment, ben lligades i travades entre elles amb corda de cànem i nusos “ballestrinques”.

Enllestint

A l’acabar es va buidar el motlle interior de sorra que donava cos al forn. Idealment hauríem d’esperar uns dies a què s’assequi completament el forn de fang, però el format d’un dia imposava els seus tempos. Així i tot el forn no només va resistir la retirada del motlle, sinó també un llarg viatge posterior en furgoneta -corbes i sots inclosos!-.

A mitja tarda es va realitzar una xerrada sobre arquitectura i salut de la mà de l’Alícia Vázquez (arquitecturaquecuida.com), i també es van apropar altres membres de la Xarxa Mora, com en Pau Giménez (fuster d’ofici), en Miquel Escobar (bioarkiteco.com) o en Mirco Zecchetto (casapasiva.es).

Les mesures de seguretat que imposa la Covid i la baixada de temperatures potser van provocar que no s’apropessin tantes persones com en edicions anteriors, però cal reconèixer que totes les que s’hi van apropar estaven molt interessades tant en el taller com en les tasques que desenvolupa cadascun dels col·lectius. Fent per exemple preguntes molt concretes sobre la construcció amb fusta, terra i palla i buscant assessorament per tirar endavant projectes bioconstructius.