Curs d’Estiu 2020 Materials i sistemes constructius aptes per a la bioconstrucció

· Del 24 al 28 d’agost de 2020 ·

Aquest curs pretén donar a conèixer les diferents solucions constructives per a un habitatge de baix impacte ambiental, tenint en compte criteris de sostenibilitat, tant del propi edifici com del seu entorn.

Sobre el curs

Oferim un curs intens de 5 dies de bioconstrucció en el que mostrarem els diversos materials adequats per als diferents sistemes constructius d’un habitatge. Estudiarem el propi edifici i la relació amb el seu entorn i aprendrem a fer ús de diferents materials de construcció per a una correcta funcionalitat de l’edifici.

Els tallers seran eminentment pràctics combinats amb sessions teòriques i activitats de lleure.

Les línies generals d’aquest curs són:
Materials aptes per a la construcció -> pedra, terra amb diferents formats, aglomerants, estabilitzadors, fibres naturals per entramar, fusta, palla i residus.
Sistemes constructius -> replanteig, mur i tancaments, estructures horitzontals i verticals, revestiments i acabats decoratius.
Entorn i hàbitat -> espai natura, situació, orientació, clima, recursos vius i cicles regeneratius, hàbitat, salut, sensibilitat i consciència, disseny i geometria
Visió holística del procés constructiu -> cura de la terra, cura de les persones, repartiment just; pensament holístic.

Tota la informació

Objectius generals del curs
 • Adquirir els coneixements necessaris per avaluar l’impacte ambiental en una edificació.
 • Reconèixer l’opció més adequada, entre els diferents materials i tècniques constructives, per a un habitatge amb criteris sostenibles.
 • Familiaritzar-se amb l’ús de materials naturals per a la bioconstrucció.
 • Prendre consciència de les accions del propi individu amb el seu entorn.
 • Fomentar el treball en equip i la cura d’una obra.
 • Conèixer la visió holística de la construcció i experimentar-ho sobre el terreny.
 • Aprendre divertint-se.
Informació general

Nota: El programa detallat dels horaris i les activitats a realitzar el facilitarem als participants el primer dia de curs.
A tots els participants que assoleixin un 80% d’assistència a la formació se’ls lliurarà un Certificat d’Aprofitament.

 • El curs és molt intensiu i ofereix molta informació, però recordem que en tan pocs dies és impossible aprendre-ho tot. Aquesta és una eina per a seguir investigant i formant-se. Per tant us animem a seguir llegint, visitar obres d’amics o de la vostra població, participar en altres cursos, etc.
 • Aquelles persones que tinguin algun desig o necessitat especial, hauran d’avisar amb suficient temps i antelació a l’organització per a poder complir o adaptar-se a aquestes necessitats.

Recordem que per al contingut i l’organització del curs són únicament responsables l’equip formador d’ORÍGENS Escola Taller de Bioconstrucció.

L’organització del curs no es fa càrrec de la manutenció, simplement ofereix el servei.

 • Els àpats i la pernoctació no estan inclosos dins el preu del curs, tothom és lliure de decidir que i com ho vol fer. Així i tot, per mirar de facilitar aquests serveis, hem acordat amb unes entitats externes facilitar-vos aquesta gestió. El Servei de pernoctació l’oferirà el Càmping l’Alguer, el tema dels àpats l’oferirà el Bar-Restaurant La Caseta de la mateixa població.
 • Les instal·lacions del càmping disposen d’espai i serveis suficients per a satisfer totes les necessitats bàsiques. Inclou servei de rentadora, dutxes, banys, piscina amb guarda, zona d’esbarjo, bar-restaurant, biblioteca, saló social, camp de petanca… Per a més informació podeu consultar la seva pàgina web http://www.campingalguer.com/.
 • L’allotjament es pot fer en furgoneta, bungalou o en tendes de campanya en aquest últim cas s’haurà de portar tenda de campanya, matalàs i sac de dormir.
 • El preu total d’aquests dos serveis, que disposen d’una oferta especial per als participants al curs de l’escola Orígens us el facilitarem un cop hàgiu contactat amb nosaltres. La tarifa de preus seran ajustades i acords a les necessitats dels participants.
 • Tot i que recomanem que tots els alumnes comparteixin el mateix espai i instal·lacions per a la manutenció i així facilitar la cohesió del grup, és aconsellable que aquells que requereixin certes comoditats, s’allotgin en qualsevol dels establiments disponibles al poble. Per a optar a les diverses opcions podeu consultar la web de l’Ajuntament de Les Planes d’Hostoles.
Dates

Durada: 5 dies.
Del dilluns 24 al divendres 28 d’agost de 2020

Programa

Nota: La organització es reserva el dret de realitzar canvis d’horaris.

Formadors

Ferran Bergonyó, aparellador i membre fundador d’Orígens, Escola Taller de Bioconstrucció.
Joan Pascual, delinieant especialitzat en bioconstrucció.
Amb la col·laboració de l’Equip de talleristes i formadors de l’Escola Orígens.

Participants

Nombre d’alumnes: De 10 a 15 persones.
Professionals i estudiants de la construcció, arquitectes, aparelladors, dissenyadors, bioconstructors, permacultors i totes les persones interessades en la millora de la qualitat dels seus habitatges i el seu entorn.

Material proporcionat per l'alumne

Roba i calçat còmode per a les diverses dinàmiques formatives, llibreta i llapis, barret o gorra, roba de bany, crema solar, impermeable, càmera fotogràfica…i per als que decidiu allotjar-vos a les instal·lacions del càmping; llanterna, matalàs, sac de dormir, tenda de campanya o caravana.

Material proporcionat per l'escola

Materials i eines de construcció.
Documentació informativa i apunts digitalitzats.

Preus

Preu General: 460 €
Preu descompte Estudiant o alumne Escola Orígens*: 368 €

* Per poder aplicar el descompte d’estudiant s’ha d’acreditar mitjançant còpia compulsada del carnet d’estudiant, pagament de la matrícula o document que evidenciï la condició d’estudiant.
* El descompte corresponent a l’alumne de l’escola Orígens s’aplicarà aquells alumnes que han fet algun curs organitzat per l’escola Orígens.
* Els descomptes no són acumulables.
* Els preus indicats estan exempts d’IVA. Les activitats formatives d’acord el que estableix l’article 20 de la Llei de l’Impost sobre el Valor Afegit (Llei 37/1992), queden exemptes d’aquest impost.
Orígens.
* Els preus indicats estan exempts d’IVA. Les activitats formatives d’acord el que estableix l’article 20 de la Llei de
 l’Impost sobre el Valor Afegit (Llei 37/1992), queden exemptes d’aquest impost.

Lloc

ORÍGENS Escola Taller de Bioconstrucció
c/ La Roureda, 5-7
17172. Les Planes d’Hostoles (Girona)

Inscriu-te al curs!