Entramats Vegetals. Un recurs natural estructural. (4a Edició)

· 21, 22, 23, 24 de febrer de 2019 ·

El curs es centra en el coneixement de diferents tipus d’entramats vegetals, les seves característiques (durabilitat, elasticitat i resistència com a fet comparatiu) i en les possibles aplicacions en l’arquitectura actual. 

Sobre el curs

El curs “Entramats vegetals. Un recurs natural Estructural” Es posarà en valor tècniques ancestrals i les combinarem amb metodologies més actuals.

S’estudiarà i s’aplicarà l’ús de materials com la canya (Arundo Donax), el vímet (família Salix), l’avellaner (Corylus Avellana) i el bambú (Phyllostachys), comprovant les seves propietats i limitacions físiques a partir de l’aplicació pràctica en estructures autoportants en cada un d’aquests materials.

Dedicarem especial atenció a les barraques del Delta ja que constitueixen l’únic sistema constructiu d’habitatges on els entramats i juguen un paper fonamental.

Tota la informació

Introducció

Considerant que diversos éssers vius construeixen refugis de fulles, herbes i fibres naturals, aquests materials són possiblement els primers materials de la construcció fets servir pel gènere humà, quan les coves i altres refugis naturals no estaven disponibles.
En l’ús d’entramats vegetals per a la construcció podem diferenciar entre sistemes vius i sistemes en sec. En l’arquitectura tradicional sempre ha esdevingut un recurs natural amb diverses aplicacions pràctiques amb funcions d’ombrejat, d’estètica i d’absorció acústica.
Al nostre entorn ens trobem diverses espècies vegetals que amb la seva estructura elàstica i resistent i la seva versatilitat de formes, es pot arribar a construir un seguit d’elements arquitectònics gairebé il·limitat. Aquests són, entre d’altres, el bambú (Phyllostachys), el vímet (família Salix), l’avellaner (Corylus Avellana) i la canya de Sant Joan (Arundo Donax).

El Bambú, és una de les famílies botàniques més extensa (centenars de gèneres diferents) i important per a la humanitat, tant per els seus múltiples usos i infinitat d’aplicacions (se n’han descrit més de 1.500). És l’única família de gramínies adaptada per a construir boscos i demostra una enorme adaptabilitat a diferents sòls i ambients. A més, el seu creixement és dels més ràpids del planeta, arriba a la seva edat adulta només en 4 anys i genera molta més biomassa per any/ha/tona que els seus homòlegs arbres. El bambú no és autòcton del nostre continent però en canvi podem trobar plantacions a diferents indrets que persones del passat el van arrelar en els nostres boscos. També és possible plantar-lo i cuidar-lo i aconseguir així un recurs de primera mà de ràpid creixement i apte per a ús estructural.

El Vímet és una fibra vegetal que s’obté d’un arbust de la famíla dels Salzes i es teixeix per a la construcció de mobles, cistells, etc. en sec, però també per a estructures autoportants en viu. Les seva principals característiques són la seva rigidesa (similar a les fustes més utilitzades) però alhora és molt flexible i maleable.

L’avellaner (Corylus Avellana) és probablement la fibra vegetal més extesa en el nostre territori. Abundant als Pirineus i prepirineu i no tant a les zones litorals. És per tant, juntament amb la canya, les fibres més locals i abundants que disposem. N’existeixen moltes varietats i és probablement la fibra natural amb més desconeixença actual de les seves característiques i aplicacions. A part d’avellanes, en podem obtenir fusta, flexible i elàstica, usada per a fer cistells, bastons, cèrcols de botes o inclús cabanyes. És un material, a més, molt beneficiòs per a la salut dels nostres cultius i, inclús, amb propietats dins el mòn de la geobiologia com és l’ús com a varilles per als saurins.

La construcció amb canya americana (Arundo Donax) és un model de construcció que respecta la natura com a principi fonamental. Incentiva l’ús de materials naturals, realment abundants i renovables. A més la neteja de canyars ajuda a prevenir incendis i riuades, estimula el creixement de la planta, afavorint la fixació de grans quantitats de CO 2 i millora la qualitat del material any rere any. S’optimitza el material per a construir estructures flexibles i orgàniques, però també fortes i estables, capaces de resistir vents, inundacions i fins i tot terratrèmols.
Avui en dia, gràcies a la recuperació d’oficis per part d’algunes professionals joves, tornem a utilitzar aquests materials entramables per a aplicacions tradicionals, com és el cas de la cistelleria, dels canyissos o d’eines de pesca.

 

Objectius generals del curs

1 Coneixement de les possibilitats i límits d’aplicació d’entramats vegetals en l’arquitectura. Múltiples aplicacions i característiques.

2 Breu recorregut de l’aplicació d’entramats vegetals en l’arquitectura i coneixements que han integrat entramats vegetals en projectes funcionals recents.

3 Transmissió dels coneixements pràctics necessaris per a la construcció d’una estructura autoportant amb cada un dels materials estudiats al curs (Arundo Donax, Bambú, Salze i Avellaner).

4 Posar a l’abast de les alumnes les especificacions mínimes necessàries per a la realització de detalls contructius tals com el “nuat”, les “fonamentacions” i la “protecció al sol i a la pluja” de les citades estructures autoportants.

 

Objectius particulars

Des de persones interessades a poder construir-se una estructura per a una mateixa fins a professionals del mòn del disseny d’interiors passant per arquitectes i tècnics de la construcció.

Informació general

L’organització del curs no es fa càrrec de la manutenció, simplement ofereix el servei.

Àpats: Al començar la jornada es proposarà als participants un dels restaurants del poble, menú amb preu especial per a l’escola Orígens. Sempre essent opcional i voluntari per a cadascú.
Pernoctació: Pel que fa a la pernoctació, recomanem l’allotjament en qualsevol dels establiments disponibles al poble. Per a optar a les diverses opcions podeu consultar el web de l’Ajuntament de Les Planes d’Hostoles.
Cafeta: Durant les jornades a l’Escola hi ha servei de cafeteria, infusions, pica-pica etc. obert als participants.

Dates

21-22-23-24 de febrer de 2019, de dijous a diumenge.

Programa

Hores lectives 30 hores.

TEORIA:
-Visió històrica i actual de l’aplicació d’entramats vegetals en l’arquitectura. Tipus de materials d’unions i lligats. Resistència, elasticiat i durabiliat dels diferents materials entramables. Punts forts, punts febles. Fonamentacions. Cubricions. Relació de les fibres vegetals amb altres materials de construcció, com l’argila, el guix, l’escaiola, la pedra i la calç.
-El mòn de la canya, del salze i de l’avellaner.

PRÀCTICA:
-Realització d’una estructura viva amb Salze amb teixits de cistelleria. Es realitzarà la recollida i preparació del salze, d’origen local i finalment es realitzarà l’estructura. Es complementarà amb un petit tastet de tècniques de cistelleria tradicional.
-Realització d’un ombracle (estructura lleugera autoportant) a partir d’una tècnica de construcció amb feixos de canya (Arundo Donax) seguint el mètode d’Investigació Canyera. Es realitzarà la recollida i preparació de la canya, d’origen local, i es construirà una estructura. Es practicarà amb diferents usos de la canya, es practicaran diferents nusos i compatibilitat amb fonamentacions.
-Realització d’una estructura recíproca amb bambú local. Amb nuat vegetal.
-Realització d’una cúpula (estructura lleugera autoportant) amb avellaner. Es realitzarà la recollida i preparació de les vares, d’origen local, i es construirà l’estructura.
-Prepararem i utilitzarem diferents tècniques per a preparar els materials per entramar, encanyissats, llates, trenats, etc.
-Realitzarem una visita d’un ombracle infantil fet en vímet viu i una estructura entramada de castanyer i vímet sec.

Dijous

10-10.30h: Arribada de les participants a l’escola. Presentació del curs a càrrec de l’escola Orígens
10.30-11h: Quin és el contingut del curs? Característiques dels materials: durabilitat, elasticitat i resistència. Límits i aplicacions dels materials.
11-14.00h: Anem al Bosc de Ribera. XERRADA/DINÀMICA. On viuen els Salzes? I els avellaners? On podem trobar canyes? Com conviuen, quiens funcions tenen als nostres ecosistemes? Quines eines necessitem? El treball de recol·lectar, quan i com.
14-16h: DINAR
16-17h: La Recíproca de Bambú. DINÀMICA. Aprenem a fer nusos. El nus de pardal.
17-20h: XERRADA. Context històric Entramats Vegetals i aplicacions actuals. Orígens, present i futur.

Divendres

10-14h: Els Arcs de Canyes. DINÀMICA. Preparació Feixos de Canyes (Arundo Donax) + Nus ByStrinkel amb Corda de càñam i classificat de canyes. Fonamentacions específiques en entramats. Com evitar la pudrició i assegurar la transmissió de càrregues. Fabriquem els arcs. El nus helicoïdal amb corda de sisal.
14-16h: DINAR
16-18h: Els Arcs de Canyes. DINÀMICA. Aixequem l’estructura. Encaix amb fonamentacions i traba de l’estructura. Fem treballar els arcs. Nuem els arcs entre ells. De l’arc simple als arcs col·laboradors. Col·loquem els nervis (estructura secundària). Preparem per l’entramat final. Prova de càrrega de l’estructura.
18-20h: Xerrada (Marc Fando) Tot sobre l’Arundo Donax. Detalls i sistemes constructius, obres realitzades.

Dissabte

10-14h: Vímet Viu. Perquè construir amb entramats vius? Les necessitats de les estructures vives. DINÀMICA. Ombracle oval de diferents tipus de salzes.
14-16h: DINAR
16-18h: Vímet Sec. Diferents tipus de materials i aplicacions. Embotxat i d’altres. Resistència i elasticitat. DINÀMICA. Introducció a la cistelleria.
18-20h: XERRADA. La cistelleria en l’actualitat contemporània. Demostració de cistelleria.

Diumenge

9-13h: Zona entramaliada. Experimentem amb materials atípics i locals. El món de l’avellaner. DINÀMICA. Cúpula d’avellaner i entramats d’erínxol, esvarzer i altres materials entramables.
13-14h: DINAR
14-15h: Visitem el pati de l’escola bressol de Les Planes d’Hostoles. Una experiència bioconstruïda.
15-16h: Evaluació general i dubtes. Cloenda del curs.

Formadors

Oriol Rosselló: Arquitecte membre de CATS i membre fundador de bangolo.com.
Marta Arnal: Membre del Col·lectiu Investigació Canyera del col·lectiu d’arquitectes VOLTES; investigadores i aplicadores.
Bàrbara Homs i Martí Ferrer i Fornells: Membres de l’escola Orígens i integrants d’Entramaliades.
Cristian Real Cervigon: Membre de l’Associació Catalana de Cistellaires i especialista en Vímet.

Participants

Nombre d’alumnes: De 10 a 15 persones.

Material proporcionat per l'alumne

Roba còmode i per embrutar.
Botes de seguretat o rígides.
 Paper i llapis.
Eines susceptibles a ser analitzades o utilitzades pel curs (peladors, podalls, serres, etc.)* (aquest material no és necessari pel desenvolupament del curs)

Material proporcionat per l'escola

EPIs (Equips de Protecció Individual) ulleres i guants, eines manuals de tall per a realitzar les pràctiques. 
Documentació informativa i apunts digitalitzats.

Preus

Preu General: 275,00 €
Preu descompte Estudiant o alumne Escola Orígens*: 220,00 €

* Per poder aplicar el descompte d’estudiant s’ha d’acreditar mitjançant còpia compulsada del carnet d’estudiant, pagament de la matrícula o document que evidenciï la condició d’estudiant.
* El descompte corresponent a l’alumne de l’escola Orígens s’aplicarà aquells alumnes que han fet algun curs organitzat per l’escola Orígens.
* Els preus indicats estan exempts d’IVA. Les activitats formatives d’acord el que estableix l’article 20 de la Llei de
 l’Impost sobre el Valor Afegit (Llei 37/1992), queden exemptes d’aquest impost.

Lloc

ORÍGENS Escola Taller de Bioconstrucció
c/ La Roureda, 5-7
17172. Les Planes d’Hostoles (Girona)

Inscriu-te al curs!

[everest_form id=”918″]

Uneix-te a la llista d'espera Us informarem quan obrim el nostre proper curs